Πολιτική

Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε

«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με την συνάντησή του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα το Σάββατο (12.05.2018).

Μετά τη διαπραγμάτευση στη Θεσσαλονίκη, «αύριο στις 10.30 θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και κατέστησε σαφές πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο – και μας φυλάκισε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα: «Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν και σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε μας όμως αναδείχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

“Να βγούμε από την κρίση μαζί με τις γειτονικές χώρες”

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη της Βαλκανικής, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας. Και η ανάπτυξη κάθε χώρας στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει και στην παραπέρα ανάπτυξη της Ελλάδας». «Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για τις φωτογραφίες με τους 200 της Καισαριανής: «Καθοριστική συμβολή στην ιστορική μνήμη»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση των ιστορικών ντοκουμέντων από τις εκτελέσεις αγωνιστών την περίοδο της κατοχής
Κωνσταντίνος Τασούλας
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διαψεύδει τις καταγγελίες για απλήρωτη εργαζόμενη: «Δεν απασχολείται στην Πλεύση Ελευθερίας εδώ και ένα χρόνο»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας μιλά για «κακοστημένη σκηνοθεσία» στην υπόθεση «Βιολάντα», καταγγέλλει και «εντεταλμένες προσπάθειες εκβίασης» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά Γεωργιάδη, Κουσουλό και Πολύζο
Ζωή Κωνσταντοπούλου 9
Κυριάκος Μητσοτάκης για ανεργία στους νέους: Στόχος να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε φοροελαφρύνσεις για νέους έως 25 ετών, στο «Σπίτι μου ΙΙ» και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι «η ακρίβεια και το στεγαστικό πιέζουν»
Κυριάκος Μητσοτάκης
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κόντρα δίχως τέλος, νέα καταγγελία και αιχμές για την υπόθεση Γρηγορόπουλου
Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, εδώ και ημέρες, εκτείνεται από την Ολομέλεια έως τις επιτροπές και τα social media, με το πολιτικό θερμόμετρο να παραμένει σταθερά υψηλά
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
29
Αντώνης Σαμαράς σε Κωνσταντίνο Τασούλα: «Σε λάθος κατεύθυνση» τα εθνικά, αδιέξοδα στο εσωτερικό
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητήματα δημογραφικού, ακρίβειας και χρηματοδότησης των ΜμΕ, ενώ άσκησε κριτική στη γραμμή στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε η συνταγματική αναθεώρηση να μην γίνει «επικοινωνιακά»
Κωνσταντίνος Τασούλας και Αντώνης Σαμαράς 19
Δημήτρης Μαρκόπουλος: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγείται την άρση ασυλίας του για τη μήνυση που του είχε κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης
«Σε μια περίοδο που κόμματα σαν αυτό του κ. Κασσελάκη, πριμοδοτούν την αντιπολιτική, δεν θέλω να δώσω έστω και την παραμικρή αφορμή οπισθοχώρησης και φόβου της αστικής Δημοκρατίας» αναφέρει στο υπόμνημά του ο βουλευτής της ΝΔ
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Βουλή