Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ θα υποβάλει τις προτάσεις της για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στη κοινοβουλευτική διαδικασία

Η ΝΔ θα περιμένει την κοινοβουλευτική διαδικασία για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας "προκειμένου να υποβάλει πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την καλή πίστη τις προτάσεις της στη Βουλή", τόνισε ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισήμανε “την βαρύτητα και την αξία του οποίου έχει ήδη υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η ΝΔ” και εξήγησε ότι “το κείμενο το οποίο κατατέθηκε από πλευράς κυβέρνησης αποτελεί βάση συζήτησης, και δεν απορρίπτεται εξ αρχής και στο σύνολό του”.

Ωστόσο ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πρόθεση της να καταθέσει και νομοθετική πρόταση για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και για τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Τρία νομοθετήματα που, όπως είπε, διαμορφώνουν συνολικά το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, χαρακτηρίζοντας ως “επί της αρχής λάθος.. σε αυτή τη φάση της αποδρομής της κυβέρνησης, το να δεσμευτεί θεσμικά το σύνολο των μηχανισμών διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής”.

Σχετικά με τον Οργανισμό του ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική διπλωματία, η δημόσια διπλωματία που αφορά την διεθνή προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και στην ανάγκη να διαμορφωθεί θεσμικά η δυνατότητα της χώρας να υποστηρίζει και να προωθεί ικανούς Έλληνες στις θέσεις των διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε

τη συνεχή βούληση και πρακτική της Τουρκίας να συντηρεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την ως “απολύτως αντιπαραγωγική”. Εξέφρασε δε την ανησυχία και τον προβληματισμό της ΝΔ για “μια ποιοτική αλλαγή της παραβατικότητας της”, “με μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, “μία νέα εξέλιξη που πρέπει πολύ σοβαρά να μελετηθεί από την ελληνική πλευρά”.

Επ αυτού, όπως είπε, έχει κατατεθεί από την ΝΔ σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση και αναμένεται “μια πειστική απάντηση για το πως αυτή η νέα εξέλιξη μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διπλωματικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο”. Αναφερόμενος στην ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία είπε ότι “για να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός δεν μπορεί να γίνεται σ’ ένα περιβάλλον συνεχούς έντασης και παραβιάσεων” επισημαίνοντας ότι “σήμερα αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν από πλευράς Τουρκίας” και κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας “να προσέχουν τι δηλώνουν, πότε το δηλώνουν και πως το δηλώνουν”.

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας ως “κορυφαίο λάθος” την μη εμπλοκή του Συμβουλίου, ως όργανου που διαμορφώνει συναινέσεις, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την συμφωνία των Πρεσπών

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κύκλοι Καρυστιανού κατά Λιάγκα: Στην εκδήλωση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» είδε μόνο γραφικούς και ψεκασμένους
«Θα τον συμβουλεύαμε να μην αναφέρει στον αέρα ότι παρακολούθησε μόλις για ένα τέταρτο, μία δίωρη πολιτική εκδήλωση, την οποία σχολίαζε επί μισή ώρα στο πρωϊνάδικό του»
Μαρία Καρυστιανού 65
Μαρία Γρατσία: «Υπάρχουν γονείς και τραυματίες των Τεμπών οι οποίοι υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη του κόμματος της Καρυστιανού»
«Οι αναφορές οι οποίες κάνουν μνεία ακραίων προσεγγίσεων είναι άτοπες και καθόλα αβάσιμες, κριτήριο λοιπόν δεν είναι ούτε το Δεξιά ούτε το Αριστερά», είπε η δικηγόρος
Γρατσια
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι 13
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλεύτριες μετά την αδιαθεσία που αισθάνθηκε στη Βουλή – «Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση»
«Ευγνώμων στις νοσηλεύτριες, τους γιατρούς που μας φροντίζουν. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις αμέτρητες ευχές. Τίποτε σοβαρό, λίγη ξεκούραση και συνεχίζουμε τη δουλειά, για όσα οφείλουμε στους πολίτες»
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Νέα ανάρτηση Τσίπρα για το κόμμα του με σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου - «Στο ραντεβού με την Ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί»
«Στο ραντεβού με την ιστορία, ας είμαστε όλοι εκεί» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του. Μια φράση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ
Αλέξης Τσίπρας 41
Μαρία Καρυστιανού: «Στελέχη του κινήματός μας είναι αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα που θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μας»
Σε διευκρινίσεις για τα στελέχη του προχώρησε το κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού κάνοντας λόγο για «δημοσιεύματα, που επιχειρούν να διαστρεβλώσουν και να παρουσιάσουν θέσεις μεμονωμένων υποστηρικτών του Κινήματος ως θέσεις του ίδιου του Κινήματος»
Η Μαρία Καρυστιανού 19