Πολιτική

Κρίσιμες επαφές Κοτζιά με τον ΥΠΕΞ και τον σύμβουλο ασφαλείας του Τραμπ

Με τη συνάντηση σήμερα του Αμερικανού ομόλογου του Ρεξ Τίλερσον, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ξεκινά το πυκνό διήμερο πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Βασικό μήνυμά του θα είναι ότι η Ελλάδα είναι φάρος σταθερότητας στην περιοχή, το οποίο θα διατυπώσει και κατά τη συνάντηση με τον νέο σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά τις επαφές του, θα αναφερθεί στα βασικά θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες, καθώς και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο στον κ. Τίλερσον όσο και στον κ.

Μακμάστερ, αλλά και στους υπόλοιπους ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της νέας διοίκησης Τραμπ, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στον ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα, από την ενεργειακή συνεργασία και το προσφυγικό, μέχρι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την άμυνα.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων -τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με χώρες της περιοχής μας-με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο κ. Κοτζιάς θα τονίσει ότι η Ελλάδα, βρισκόμενη σε ένα πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό σταυροδρόμι, σε μία κομβική θέση για τις παγκόσμιες ροές του εμπορίου, της ενέργειας, είναι φάρος σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της και με πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος του Νότου, η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η διοργάνωση Διαθρησκειακών Διασκέψεων, προωθεί σταθερά τη περιφερειακή συνεργασία και ενισχύει της σταθερότητα του γεωπολιτικού της περιβάλλοντος.

Εκτός από τις συναντήσεις του με τον κ. Τίλερσον, τον κ. Μακμάστερ και γερουσιαστές και βουλευτές του Κογκρέσου ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), καθώς και με το προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC.

 

Επαφές, επίσης, θα έχει και με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21