Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg για τις ευρωεκλογές: «Μετά τις εθνικές, υπήρχε μία κούραση – Παραμένουμε κυρίαρχη πολιτική δύναμη»

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στα μηνύματα της κάλπης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο από το σύνολο του ποσοστού του δεύτερου και του τρίτου κόμματος και έτσι παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Και αν λάβετε υπόψιν σας ότι αυτές οι εκλογές έγιναν έναν χρόνο μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών καταγράφεται μια αξιοσημείωτη εκλογική κόπωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg, μιλώντας για τις ευρωεκλογές.

Και συνέχισε: «Είχαμε επίσης πολύ χαμηλή συμμετοχή της τάξης του 40% και πιστεύω ότι καταγράφηκε και ένας βαθμός δυσαρέσκειας καθώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας μας και αυτό πρέπει να κάνουμε. Έχουμε άλλα τρία χρόνια χωρίς εκλογές και θα κριθούμε για τις επιδόσεις μας το 2027. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολιτικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες αλλά εμείς το αποφύγαμε αυτό και παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «τα συνολικά αποτελέσματα ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα». 

Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών. «Η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει η κυριαρχία. Τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αν το δείτε σε πλήρη καταγραφή το ΕΛΚ το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του και θα έλεγα ότι μαζί με τους φιλελεύθερους και του σοσιαλιστές το ευρωπαϊκό κέντρο άντεξε. Όντως υπήρξε άνοδος της ακροδεξιάς στις δυο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αλλά όχι σε όλη την ήπειρο. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει μια δόση υπερβολής σε όλη αυτή τη συζήτηση για στροφή στην ακροδεξιά στο σύνολο της ηπείρου μας. Αν δείτε τους συσχετισμούς στο ευρωκοινοβούλιο θα διαπιστώσετε ότι τις κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνουν τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός δήλωσε «είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν», ενώ όσον αφορά στην στήριξη στην Ουκρανία σημείωσε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θέτει σε κίνδυνο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πετυχημένο εργαλείο στήριξης. «Η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις κτλ. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά είναι η μείωση της ανεργίας», είπε. 

Τέλος, για την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να κηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Θα αρκεστώ στο ότι είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για την Προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
«Έχοντας και την εμπειρία και τη γνώση αλλά και την ίδια διάθεση ενασχόλησης όπως και στην αρχή, διεκδικώ και πάλι τη στήριξη των δικηγόρων» ανέφερε ο ίδιος
Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος 1
Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ θα κάνει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική οικονομικά, πιο ανθεκτική κοινωνικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά»
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συνήθως είναι ένα παζάρι δεσμεύσεων και παροχολογίας από την εκάστοτε κυβέρνηση»
Νίκος Ανδρουλάκης 6
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Γιώργος Γεραπετρίτης μετά από δημοσιεύματα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
«Κυπριακό μέσο ενημέρωσης κυκλοφόρησε ψευδές και παραπειστικό δημοσίευμα που αφορά υποτιθέμενη εμπλοκή μέλους της οικογένειάς μου στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης»
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης 3