Πολιτική

Λαπαβίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς δρόμους

Οι προτάσεις της κυβέρνησης αντιπροσωπεύουν έναν πολύ επώδυνο συμβιβασμό και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις επιπτώσεις τους όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Είναι φανερό ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κλείσει την αξιολόγηση παίρνοντας μια ανάσα ρευστότητας, ενώ παράλληλα επιδιώκει να εξασφαλίσει δέσμευση των δανειστών για το χρέος και την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνει βήματα μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά προσπαθεί να διατηρήσει την ελπίδα μιας εναλλακτικής πορείας στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας για την ελληνική πρόταση.

Όσον αφορά την αντίδραση των δανειστών παρατηρεί πως “από το κείμενο των τριών θεσμών συνάγεται πως «οι δανειστές απαιτούν σκληρά και ‘υψηλής ποιότητας’ φορολογικά μέτρα για να επιτευχθούν τα ‘χαμηλά’ πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα ζητούν σκληρά συνταξιοδοτικά μέτρα, σκληρά εργασιακά μέτρα και πλήθος μέτρων απορρύθμισης και απελευθέρωσης των αγορών. Δεν προτείνουν όμως καμία λύση για το χρέος και κανένα πρόγραμμα επένδυσης. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά θα ακολουθήσουν αργότερα, ίσως μετά από μια ‘μεγάλη’ διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση των δανειστών που δεν θα εμπεριέχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του» και ο λόγος είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει κίνδυνο για το status quo της Ευρώπης. Οι δανειστές επιδιώκουν να δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε».

Εκτιμά επίσης ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση των δανειστών που θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τώρα ή στο μέλλον» και ότι «το πεδίο στο οποίο οι δανειστές σταδιακά παρασύρουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όλο και πιο μακριά από τις προεκλογικές του θέσεις».

Αν υπογραφεί συμφωνία με όρους που θα επιβάλλουν οι δανειστές, η Ελλάδα θα επιστρέψει ουσιαστικά στο καθεστώς των μνημονίων, σημειώνει ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει ότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να βρεθεί κάποιο κοινό πεδίο ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης και σε αυτές των δανειστών για τον προφανή λόγο ότι κάτι τέτοιο θα μας πάει ακόμη πιο μακριά από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και στην ουσία θα έχουν νικήσει οι δανειστές.

«Τα περιθώρια που υπάρχουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ελάχιστα», τονίζει ο κ. Λαπαβίτσας και σημειώνει ότι «η στρατηγική της ριζοσπαστικής αλλαγής της Ελλάδας κρατώντας τη χώρα στο πλαίσιο της ΟΝΕ, έχει φτάσει στο τέλος της. Αυτό είναι το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε ο οδοστρωτήρας των δανειστών».

Όπως εξάλλου αναφέρει, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πραγματικά να αλλάξει την κοινωνία, να αποτρέψει την εθνική κατάπτωση, να βάλει την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και να κερδίσει μια νέα δυναμική θέση για την Ελλάδα στο διεθνές γίγνεσθαι, πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς δρόμους. Η γνώση και η ανάλυση υπάρχουν. Χρειάζεται πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε η αποκατάσταση της πολυκατοικίας της οικογένειας Νέστορα
Άρχισαν οι εργασίες στο κτίριο όπου διαμένει η οικογένεια της Αφροδίτης Νέστορα, μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα της, Βάγια Νέστορα
Πολυκατοικία Νέστορα, Θεσσαλονίκη
Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για τη βία και την τρομοκρατία με φόντο τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Να βρεθούν οι δολοφόνοι», «Σας ξαναβγαίνουν φοβικά σύνδρομα»
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν βαριές αιχμές στην Ολομέλεια, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση κατά στελεχών της ΝΔ που κόστισε τη ζωή στη Βάγια Νέστορα, ενώ η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης πέρασε σε δεύτερο πλάνο
Βουλή
Αλέξης Τσίπρας: Η κατοικία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το στεγαστικό πρόβλημα «εκρηκτικό», υποστηρίζοντας ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι εξακολουθούν να διαμένουν με τους γονείς τους ακόμη και μετά τα 30 ή τα 35 τους χρόνια
Αλέξης Τσίπρας
5