Σάββατο, 1 Ιουν.
21oC Αθήνα

Μάχη χαρακωμάτων για το ευρωψηφόδελτιο στην “Ελιά”

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και των “58” για τα κριτήρια, που θα νομιμοποιήσουν τους 42 υποψηφίους της “Ελιας” στις Ευρωεκλογές. Άφθαρτα και νέα πρόσωπα, που θα νοηματοδοτούν το εγχείρημα της αναβάπτισης της παράταξης προκρίνουν οι “58”, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και μεγάλης επικοινωνιακής διείσδυσης θέλουν στο ευρωψηφοδέλτιο επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Το ραντεβού Βενιζέλου – “58” την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να λειτούργησε εκτονωτικά στην ένταση, που διαπιστώθηκε στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Χαριλάου Τρικούπη μετά την κυβερνητική απόφαση για τη θεσμοθέτηση του σταυρού στις επικείμενες Ευρωεκλογές, ωστόσο, δεν παραμέρισε και την καχυποψία πολλών εκ της Πρωτοβουλίας των “58” για τις μεθοδεύσεις, όπως λένε, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο.

“Ασφυκτιούν” οι “58” από τη σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και επιχειρούν να αποκλείσουν δια της καθιέρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων την αποθέωση του σκληρού μηχανισμού της Χαριλάου Τρικούπη – τα πρόσωπα θα κριθούν απο τους ψηφοφόρους διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να κατεβάσει “μεγάλα ονόματα” στην ευρωλίστα

Αυτήν ακριβώς την αγωνία να “θεσπισθούν” κριτήρια, που θα αποκλείουν την ανάδειξη επιλογών του χθες και θα απαγορεύουν την επικράτηση του σκληρού πράσινου μηχανισμού αποτυπώνει η ανακοίνωση του συντονιστικού των “58” ύστερα από τη χθεσινή πολύωρη καθιερωμένη συνάντηση τους: “Δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά μας ενδιαφέρουν τα κριτήρια και οι συνθήκες διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου, ώστε να ανταποκρίνεται στο πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου. Συνομιλούμε με τις άλλες δυνάμεις της παράταξης για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινή Συνδιάσκεψη με την παρουσία του ΕΣΚ. Χωρίς αυτές, δεν θα έχει νόημα η συμμετοχή μας”.

Η ανάδειξη νέου, ικανού πολιτικού προσωπικού αναδεικνύεται ως πρώτιστο μέλημα των “58” και συνοδεύεται μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση από κεκαλυμμένες αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ: “Είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ο κατεξοχήν δέκτης της κριτικής και του αιτήματος”. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο από τους “58” φαντάζουν αυτήν την ώρα οι Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Μπίστης, Αθηνά Δρέττα και Γιώργος Παγουλάτος.

Την ίδια ώρα, το “βαρύ πυροβολικό” του σχεδιάζει να κατεβάσει στο “τερέν των Ευρωεκλογών” ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, πάντως, σε χθεσινή του ομιλία έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των “58” επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: “Θα φθάσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο συναινετικό, ενωτικό, ανανεωτικό, αξιοκρατικό, περιφερειακό με ταυτότητα κοινωνική και αξιακή”. Στο παρασκήνιο, πάντως, ο κύριος Βενιζέλος αναλαμβάνει προσωπικά τις επαφές με υποψηφίους τόσο σε επίπεδο Αυτοδιοικητικό όσο και σε αυτό των Ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όνομα, που ακούγεται έντονα για το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτό της Αναπληρωτού Υπουργού Αμύνης, Φώφης Γεννηματά, ωστόσο, η ίδια φαίνεται να το σκέφτεται, καθώς σταθμίζει όλα τα πολιτικά δεδομένα. Ακόμη ένα όνομα, που εφ όσον συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο θα προκαλέσει αίσθηση είναι αυτό του γραμματέα του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη.

Σίγουρη υποψηφιότητα θεωρείται αυτή της νυν ευρωβουλευτού, Συλβάνας Ράπτη, ενώ συζητείται και αυτή της συναδέλφου της, Άννυς Ποδηματά. Από το βενιζελικό μπλοκ προκρίνονται το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κυριάκος Πιερρακάκης αλλά και η αναπληρώτρια γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση στελεχών, που χρεώνονται πολιτικά στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όπως είναι οι πρώην Υπουργοί Παύλος Γερουλάνος, Γιώργος Πεταλωτής και Μιχάλης Καρχιμάκης.

Διαβάστε επίσης

Ψαριανός: θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές

Καμίνης κατά πάντων – Μπηχτές για Κακλαμάνη, Σπηλιωτόπουλο, Σακελλαρίδη

Την ένταξή της στη ΔΗΜΑΡ προαναγγέλει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά

Ντόρα: Δεν κατεβαίνω στις ευρωεκλογές – Αδικαιολόγητη η σύγκρουση Σπηλιωτόπουλου Κακλαμάνη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε