Πολιτική

Με μια συγγνώμη νομίζουν πως ξεμπέρδεψαν – Πανηγυρίζει ο Γερμανικός Τύπος

Στη «συγγνώμη» του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ για τις φρικαλεότητες των Ναζί σε βάρος των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Κατοχής, αλλά και στις αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις εστιάζει την κάλυψη της επίσκεψης στην Αθήνα το σύνολο του γερμανικού Τύπου.

«Ο Σταϊνμάιερ ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ναζί», είναι ο τίτλος του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα απαιτεί αποζημιώσεις ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, τις οποίες απορρίπτει η Γερμανία. «Στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα», γράφει το περιοδικό.

«Υποκλινόμαστε στα θύματα», είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στο Χαϊδάρι και στις δηλώσεις του για την «ιστορική» και «ηθική» ευθύνη των Γερμανών. Το Πρακτορείο παραθέτει ακόμη απόσπασμα από την αντιφώνηση του κ. Σταϊνμάιερ στο επίσημο δείπνο: «Δεν λάβατε από την Γερμανία πάντοτε την υποστήριξη που επιθυμούσατε (…). Παλιές προκαταλήψεις έδωσαν το στίγμα τους σε έντονες συζητήσεις», δήλωσε, για να τονίσει ότι μπορεί να μην είναι «περασμένα ξεχασμένα», αλλά ο κ. Σταϊνμάιερ καθώς και ο κ. Παυλόπουλος «βρίσκουν τρόπο να βγουν από αυτόν τον διμερή αρνητισμό προς ένα – επίσης ευαίσθητο – κοινό εγχείρημα για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Το dpa αναφέρει ακόμη στο τηλεγράφημά του από την Αθήνα ότι στον ελληνικό Τύπο δεν υπήρχε ούτε ένα αρνητικό σχόλιο για την επίσκεψη, αλλά και καμία διαδήλωση, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί με τις επισκέψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την επίσκεψή του είχε προκαλέσει χάος στους δρόμους, ή της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, που απεικονιζόταν με στολή Ναζί. «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Ο τότε επαναστάτης και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρείται στο μεταξύ παράγων σταθερότητας. Και μαζί και οι γερμανοελληνικές σχέσεις μπαίνουν, παρά το ζήτημα των επανορθώσεων, σε μια φυσιολογική φάση, στην οποία οι δύο χώρες συμπεριφέρονται ως πραγματικοί εταίροι στην ΕΕ», προστίθεται.

«Ο Σταϊνμάιερ μνημονεύει τα θύματα της Κατοχής», γράφει στον τίτλο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το θέμα των επανορθώσεων βαραίνει στις γερμανοελληνικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες και σημειώνει ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι το ζήτημα έχει νομικά κλείσει με την Συμφωνία του 1960 και με την Συμφωνία 2+4 κατά την επανένωση της Γερμανίας.

«Οι σκιές του παρελθόντος βρίσκουν τον Σταϊνμάιερ στο ταξίδι του στην Αθήνα», είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Ο Πρόεδρος θέλει με την επίσκεψή του στην Ελλάδα να κοιτάξει προς τα εμπρός. Αλλά η ιστορία προλαβαίνει ξανά και ξανά τον γερμανό επισκέπτη», γράφει η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνει ο συντάκτης, ωστόσο σημειώνει ότι οι γερμανοελληνικές σχέσεις έχουν ανακάμψει από το ναδίρ τους, αλλά παραμένουν τεταμένες, διότι υπάρχει ένα άλλο, πανίσχυρο παρελθόν. «Πάνω από κάθε επίσκεψη γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα βρίσκεται η σκοτεινή σκιά της Ιστορίας. Ακόμη και σε μια φωτεινή, σχεδόν καλοκαιρινή μέρα όπως αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ότι οι αξιώσεις για επανορθώσεις είναι νομικά ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αναφέρεται στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα Bild. «O Έλληνας πρόεδρος ζητεί αποζημιώσεις – θα προσφύγει η Ελλάδα κατά της Γερμανίας;», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ η Die Welt αναδεικνύει τη φράση του κ. Παυλόπουλου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «παραμένει η καλύτερη δυνατή απάντηση σε εθνικούς εγωισμούς, πόλωση και απομονωτισμό».

Η Tageszeitung αναφέρει ότι η συζήτηση για το μέλλον επισκιάζεται από το θέμα των αποζημιώσεων, «το οποίο υποτίθεται ότι έχει διευθετηθεί, αλλά επανεμφανίζεται διαρκώς». Για την γερμανική πλευρά, σημειώνει η εφημερίδα, «μοιάζει περίεργο να διεκδικεί κανείς αποζημιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούκας και Γιαννακοπούλου την «έπεσαν» στον Ανδρουλάκη για τους συνέδρους: «Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα μελών», «Τράβηξε πίσω αυτό το εκλογικό σύστημα»
Σκληρές αιχμές στην Πολιτική Γραμματεία, Το ζητούμενο -λένε τα στελέχη- ένα «μαζικό, δημοκρατικό, πολιτικό» συνέδριο και έξοδος από τη στασιμότητα
Δούκας και Γιαννακοπούλου 16
Δωρεά για το ΚΑΤ: Σύσκεψη στο Μαξίμου για νέο κτήριο χειρουργείων και ανακαίνιση ιατρικών μονάδων
Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξετάστηκε η ιεράρχηση των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, με στόχο να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του νοσοκομείου
Μητσοτάκης στο ΚΑΤ
Χωρίς τέλος η κόντρα Στουρνάρα – Τσίπρα: «Με κατηγορεί για πολιτική μεροληψία εκείνος που θεωρούσε ότι η κεντρική τράπεζα οφείλει να σιωπά» – «Να φτάσεις τα χρόνια του Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ»
Η απάντηση του διοικητή της ΤτΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Αλέξης Τσίπρας, η ανταπάντηση της Αμαλίας και το «αυτοί είστε» συνεργατών του κ. Στουρνάρα
Τσίπρας και Στουρνάρας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
65