Πολιτική

Μεϊμαράκης στο ευρωκοινοβούλιο: Αναγκαία η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης

«Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ευρώπη, μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης, ειρηνευτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, όταν αυτά απειλούνται».

Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συζήτησης για την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώπιον της Πρωθυπουργού της Εσθονίας Kaja Kallas και του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ακόμα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υποτίμησε τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, αλλά και την άμεση αντίδραση της Ευρώπης, η οποία έδρασε με ενιαία φωνή, διαμηνύοντας ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με την τιμή του φυσικού αερίου και την ευημερία, αν και γνωρίζει ότι θα πονέσει γι΄αυτό.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Ευχαριστώ πολύ κα. Πρόεδρε,

κα. Πρωθυπουργέ σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας,

κ. Ύπατε Εκπρόσωπε,

Πιστεύω ότι η Ευρώπη, από τις κρίσεις, γίνεται πιο ισχυρή. Έτσι και τώρα, μετά τη βάρβαρη και αλόγιστη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεννιέται μια νέα γεωπολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία θα πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη όλων των κρατών-μελών δικά μας εδάφη και τα οποία θα μπορούμε να υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Μια Ευρώπη ισχυρός παίχτης πλέον, με λόγο, ρόλο και διεθνή παρέμβαση.

Γι΄αυτό τον λόγο λοιπόν, περισσότερο από ποτέ τώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε την ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας της Ένωσής μας, με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης, ειρηνευτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, όταν αυτά απειλούνται.

Ο Πούτιν υποτίμησε τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών και είναι πλέον γεγονός ότι μπορεί στρατιωτικά να επιβληθεί αλλά έχει χάσει τη μάχη. Υποτίμησε όμως και την άμεση αντίδραση της Ευρώπης, η οποία αισθάνθηκε επίθεση στο έδαφος της και ξύπνησε, δρώντας με ενιαία φωνή.

Επέβαλε λοιπόν αυστηρές κυρώσεις, διαμηνύοντας ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με την τιμή του φυσικού αερίου και την ευημερία, αν και γνωρίζει ότι θα πονέσει γι΄αυτό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος του ρουσφετιού, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας – Εκλογές τώρα»
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό να αφήσει τα πρόχειρα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και σημειώνει ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και νέο άνεμο
Νίκος Ανδρουλάκης 8
Ο Μαρινάκης εξήγησε το ασυμβίβαστο: Όσο διάστημα κάποιος θα είναι υπουργός δεν θα μπορεί να είναι βουλευτής - Θα επανέρχεται σε περίπτωση ανασχηματισμού
Πως σκέφτεται το ασυμβίβαστο η κυβέρνηση μετά την πρόταση του πρωθυπουργού - Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του Κώστα Καραμανλή
θέσεις υπουργών
Ανανεώθηκε πριν 53 λεπτά
Πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή: Τι ισχύει στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
«Θα εισηγηθώ προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο το ασυμβίβαστο Υπουργού και Βουλευτή, με αντικατάσταση του Υπουργού στη Βουλή από τον πρώτο επιλαχόντα για όσο συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, και με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου του Βουλευτή», δήλωσε ο πρωθυπουργός
υπουργικό συμβούλιο
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι για μετά τις εκλογές του 2027, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή – Να ασκηθούν άμεσα οι διώξεις μετά τις άρσεις ασυλίας
Είναι σημείο καμπής - μία νέα αφετηρία μάχης με το «Βαθύ Κράτος» - Η ΝΔ γίνεται δύναμη ρήξης με τα κακώς κείμενα, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτηρίζει υποκριτές όσους «ανακάλυψαν» ξαφνικά ότι τα ρουσφέτια στον τόπο ξεκίνησαν το 2019
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι για μετά τις εκλογές του 2027, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή – Να ασκηθούν άμεσα οι διώξεις μετά τις άρσεις ασυλίας 263