Πολιτική

Μεϊμαράκης στο ευρωκοινοβούλιο: Αναγκαία η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης

«Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για την Ευρώπη, μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης, ειρηνευτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, όταν αυτά απειλούνται».

Αυτό τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συζήτησης για την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώπιον της Πρωθυπουργού της Εσθονίας Kaja Kallas και του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ακόμα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υποτίμησε τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών, αλλά και την άμεση αντίδραση της Ευρώπης, η οποία έδρασε με ενιαία φωνή, διαμηνύοντας ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με την τιμή του φυσικού αερίου και την ευημερία, αν και γνωρίζει ότι θα πονέσει γι΄αυτό.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση

«Ευχαριστώ πολύ κα. Πρόεδρε,

κα. Πρωθυπουργέ σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας,

κ. Ύπατε Εκπρόσωπε,

Πιστεύω ότι η Ευρώπη, από τις κρίσεις, γίνεται πιο ισχυρή. Έτσι και τώρα, μετά τη βάρβαρη και αλόγιστη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεννιέται μια νέα γεωπολιτική Ευρώπη, μια Ευρώπη στην οποία θα πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη όλων των κρατών-μελών δικά μας εδάφη και τα οποία θα μπορούμε να υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος. Μια Ευρώπη ισχυρός παίχτης πλέον, με λόγο, ρόλο και διεθνή παρέμβαση.

Γι΄αυτό τον λόγο λοιπόν, περισσότερο από ποτέ τώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε την ενίσχυση της Άμυνας και της Ασφάλειας της Ένωσής μας, με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας δράσης, ειρηνευτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης, όταν αυτά απειλούνται.

Ο Πούτιν υποτίμησε τη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών και είναι πλέον γεγονός ότι μπορεί στρατιωτικά να επιβληθεί αλλά έχει χάσει τη μάχη. Υποτίμησε όμως και την άμεση αντίδραση της Ευρώπης, η οποία αισθάνθηκε επίθεση στο έδαφος της και ξύπνησε, δρώντας με ενιαία φωνή.

Επέβαλε λοιπόν αυστηρές κυρώσεις, διαμηνύοντας ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, με την τιμή του φυσικού αερίου και την ευημερία, αν και γνωρίζει ότι θα πονέσει γι΄αυτό».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή επίθεση Καρανίκα σε ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, ΝΕΑΡ και ΠΑΣΟΚ: «Άχρηστη και ανίκανη αντιπολίτευση, στην κοσμάρα της»
Με μακροσκελή ανάρτησή του, κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν εγκλωβιστεί στην «ηθικολογία» και αδυνατούν να αντιπαρατεθούν με την κυβερνητική ατζέντα
Νίκος Καρανίκας
Αλεξάνδρα Σδούκου για Μακάριο Λαζαρίδη: «Το να είσαι βουλευτής ή υπουργός δεν προϋποθέτει πτυχίο»
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ  υποστήριξε ότι η άσκηση πολιτικών αξιωμάτων δεν συνδέεται με πανεπιστημιακό τίτλο, ενώ χαρακτήρισε «αχρείαστη περιπέτεια» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Αλεξάνδρα Σδούκου
8
Συνταγματική αναθεώρηση: Παρεμβάσεις για ελλείμματα, μονιμότητα και Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Κωστής Χατζηδάκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδακής, ζητεί να αξιοποιηθεί η διαδικασία για τρεις «παρεμβάσεις μείζονος σημασίας» και ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση να τοποθετηθεί
Βουλή, Ολομέλεια 7
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς BBC: Τα καταγγελλόμενα περιστατικά έγιναν επί υπηρεσιακής το 2023 – Προστατεύουμε τα σύνορα με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Η αστυνομία στην Ελλάδα στρατολογεί μετανάστες για να απωθήσει βίαια άλλους μετανάστες πίσω στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία»
ζευγάρι στον Έβρο
Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική, διαβάστε τη Συνθήκη της Λωζάνης – Η απάντηση του ελληνικού στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
«Επαναλαμβάνομενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας»
υπουργείο Εξωτερικών 6