Πολιτική

Μέσω Guardian χτύπησε και ο Βαρουφάκης! Η απάντηση στον Τσίπρα για το Plan B!

- Απορρίπτει την κριτική του Αλέξη Τσίπρα με επιστολή του στον Guardian ο Γιάννης Βαρουφάκης
- Κάνει λόγο για βαθιά ασυνέπεια του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι του είχε παρουσιάσει το Plan B πριν κερδίσουν τις εκλογές
- Γιατί χαρακτηρίζει ανόητο αλλά και διορατικό αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Με επιστολή του στον Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απέρριψε την κριτική που άσκησε εναντίον του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Γιάννης Βαρουφάκης απορρίπτει την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπό του σε συνέντευξη στον Guardian και κάνει λόγο για μεικτά μηνύματα γύρω από τον διορισμό του ως υπουργού Οικονομικών.

“Σε συνέντευξή του στον Guardian (“Αυτό που δεν πίστευε κανείς πως θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί τώρα. Θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση”), ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε “μεγάλα λάθη”, ρωτήθηκε αν το να με διορίσει πρώτο του υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Τσίπρας είπε ότι “Ο Βαρουφάκης… ήταν η σωστή επιλογή για μια αρχική στρατηγική “πολιτικής σύγκρουσης”, αλλά απορρίπτει το σχέδιο που παρουσίασε αν η Ελλάδα είχε αναγκαστεί να κάνει τη δραματική μετάβαση σε ένα νέο νόμισμα ως “τόσο ασαφές, που δεν άξιζε να το συζητάμε”.

Δεδομένου ότι παρουσίασα τα σχέδια μου στον κ. Τσίπρα για την αποτροπή της επιθετικότητας της τρόικας και για απάντηση σε ένα πιθανό αδιέξοδο (και κάθε κίνηση από την τρόικα να εκδιώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη) πριν κερδίσουμε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και επιλέχθηκα από αυτόν ως υπουργός Οικονομικών (θα υπέθετε κανείς) με βάση την αξία ότι η απάντησή του αντικατοπτρίζει μία βαθιά ασυνέπεια.

Ή ήμουν η σωστή επιλογή για να ηγηθώ της “σύγκρουσης” με την τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας γιατί τα σχέδιά μου ήταν πειστικά, είτε τα σχέδια μου δεν είτε πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή για τη θέση του πρώτου του υπουργού Οικονομικών.

Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι ήμουν και η σωστή επιλογή για την αρχική σύγκρουση και το ότι το σχέδιο Β μου ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε τον κόπο να μιλάμε καν γι’ αυτό είναι ανόητο, αλλά και διορατικό, διότι αποκαλύπτει την αδυναμία διατήρησης μιας ριζοσπαστικής κριτικής των προκατόχων του όσο υιοθετεί το δόγμα της TINA (Τhere is no alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική).

Καθώς η άποψή μου για τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένη (δείτε το τελευταίο βιβλίο μου “Ενήλικες στο Σωμάτιο”), δεν επιθυμώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο εδώ γι’ αυτήν την περίοδο. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι το καθήκον να τερματιστεί η απερήμωση της Ελλάδας, η οποία προχωρά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σύμφωνα με τους όρους του τρίτου προγράμματος διάσωσης, των νέων μη βιώσιμων δανείων και της αυθαίρετης, αυτοπεριοριζόμενης και αυτοκαταστροφικής οικονομικής ανάπτυξης. Είναι η τακτική του «υποδειγματικού κρατουμένου» στους δανειστές μας ένα καλύτερο σχέδιο από αυτό που ο κ. Τσίπρας απέρριψε ως «αδύναμο και αναποτελεσματικό»; Αυτό είναι το ερώτημα”, σημειώνει στην επιστολή του στον Guardian ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Πηγή: Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει θέμα ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα μας, βλάπτουν τα τρομολαγνικά σενάρια
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και περιγράφει τις προτεραιότητες σε εξωτερική πολιτική εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Κωστής Χατζηδάκης
Ο Βελόπουλος απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Κακλαμάνη για τον Φλώρο: Με αποκάλεσε «απατεώνα, σαχλαμάρα και καράφλα»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζητεί άμεση πειθαρχική αντιμετώπιση, κάνοντας λόγο για ύβρεις εντός Ολομέλειας. Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής παραθέτει διαφορετική εκδοχή του διαλόγου τους
Βελόπουλος και Φλώρος 28
Καισαριανή: Παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα της εκτέλεσης των 200
Το υπουργείο Πολιτισμού παρέλαβε, με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο, 262 φωτογραφίες, 16 έγγραφα και 4 παλαιά χαρτονομίσματα που είχαν τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης
Φωτογραφία 200 Καισαριανή
Μητσοτάκης για δωρεά Χατζηιωάννου στο ΕΣΥ: Ανοίγει ο δρόμος σε νεαρούς γιατρούς να πάνε στα νησιά
Επιδότηση 1.500 ευρώ μηνιαίως σε 80 γιατρούς για επτά χρόνια – Στόχος η στελέχωση ιατρείων σε 47 νησιά, όπου το κόστος ζωής και οι δυσκολίες παραμονής αποτρέπουν νέους επιστήμονες
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης – Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία για Ιράν και Κύπρο – Συμφώνησαν να βρίσκονται σε συντονισμό
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Κύπρο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συντονισμό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EPA