Η πρόσφατη καταδρομική και οργανωμένη επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή και ο τραυματισμός φοιτητή, έθεσαν την κυβέρνηση σε συναγερμό. Οι εικόνες αυτές, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και δυναμώνουν το αίτημα των πολιτών να μπει επιτέλους «φρένο» στο «άσυλο ανομίας» στα πανεπιστήμια.
Με τη φράση «αργήσαμε συνολικά αλλά και τώρα, και το ’19 και μετά, ήμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει νέα μέτρα και να προβεί και σε βελτιώσεις σε νομοθετήματα που είχε φέρει ως σήμερα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχθώ, ότι και ο δικός μας πολιτικός χώρος έδειξε κάποιες στιγμές της ιστορίας μία φοβικότητα σε αυτά τα φαινόμενα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Τώρα όμως δεν υπάρχει αυτή η φοβικότητα, υπάρχει αποφασιστικότητα σε όλα τα επίπεδα και σε ποινικό και σε πειθαρχικό και σε αστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Αυστηροποίηση της στάσης της πολιτείας
Με το βλέμμα στραμμένο και στους πολίτες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας, από την επόμενη κιόλας ημέρα των επεισοδίων, το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε αυστηροποίηση της στάσης της πολιτείας απέναντι στους φοιτητές με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές.
Το μήνυμα στις πρυτανικές αρχές
Παράλληλα δε, η κυβέρνηση έστειλε σαφές μήνυμα στις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να καταθέσουν όλες σχέδια ασφαλείας, όπως υποχρεούνται να κάνουν από το 2021, και να τα εφαρμόσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα, μόνο 8 από τα 24 πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αυτό το αίτημα μεταβαίνει σήμερα στη Χαλκιδική για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία παράλληλα θα ανακοινώσει τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια της χώρας.
Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία με το σύνολο των μέτρων που σχεδιάζει για το μεγάλο αυτό ζήτημα, έως τον Ιούλιο.
Ποια μέτρα ανακοινώνει η υπουργός Παιδείας
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που θα ανακοινώσει η κ. Ζαχαράκη. περιλαμβάνονται τα εξής :
-Οι φοιτητές οι οποίοι συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια, προπηλακισμούς καθηγητών, βανδαλισμούς στην περιουσία των Πανεπιστημίων, σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης από τη Δικαιοσύνη, θα διαγράφονται οριστικά από το πανεπιστήμιο.
-Παράλληλα, εκτός από πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες οι εν λόγω φοιτητές, με καταλογισμό στο ΑΦΜ τους, θα καλούνται να πληρώνουν το κόστος των ζημιών. Θα λαμβάνουν ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι ποσό πρέπει να καταβάλλουν.
-Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα είναι υποχρεωμένες να κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες όταν διαπιστώνουν κατάληψη από φοιτητές ή γίνονται έκνομες ενέργειες, όπως για παράδειγμα, λειτουργία παράνομου «κυλικείου» από ομάδες φοιτητών κ.α.
-Επιπλέον, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που δεν ενεργούν σύμφωνα με τον νόμο για την εφαρμογή του νέου ποινολογίου, με απόφαση του/της υπουργού Παιδείας, θα έχουν προσωπικές νομικές συνέπειες, ενώ οικονομικές συνέπειες θα έχει το Πανεπιστήμιο, όπως περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση.
«Οι πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου θα έχουν συνέπειες» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» προσθέτουν.
«Πυρά» στην αντιπολίτευση
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρώτη φορά που καταργήθηκε εν συνόλω το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, ήταν το 2019, σημειώνοντας ότι «τον νόμο δεν είχε υπερψηφίσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αριστεράς και της, εντός πολλών εισαγωγικών, “προόδου”, αλλά και της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ». «Και σήμερα έρχονται και κάνουν κριτική» συμπληρώνουν με έμφαση.