Πολιτική

Μητσοτάκης: Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μας με την Ινδία

Την προώθηση των διμερών σχέσεων και την προοπτική εγκαθίδρυσης στρατηγικής συνεργασίας σε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας δρ. Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, το Σάββατο (26.06.2021) στο Μέγαρο Μαξίκου.

Έμφαση στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ινδό ΥΠΕΞ δόθηκε στη σημασία που αποδίδουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία σε θέματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Ινδία ενώ και οι δύο επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

«Είναι μια πραγματική ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μας με την Ινδία. Πιστεύω ότι είναι μια σχέση που δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στο παρελθόν, κάτι που αυξάνει τις προσδοκίες για το μέλλον.

Αλλά η Ινδία είναι μια χώρα που έχω επισκεφτεί προσωπικά πολλές φορές. Έχω τον υψηλότερο θαυμασμό για τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Φυσικά, μιλάμε για δύο χώρες που έχουν πολιτισμούς με ιστορική διαδρομή πολλών αιώνων. Και επίσης, όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, η Ελλάδα θα ήταν το φυσικό σημείο εισόδου για τις ινδικές επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Άρα υπάρχουν πολλά να συζητήσουμε.

mitsotakis indosypex maximou

Με χαροποιεί επίσης ιδιαίτερα ότι θα κάνετε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Μαχάτμα Γκάντι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη τη σημαντική επιρροή που είχε και εδώ, στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός στον Ινδό υπουργό καλωσορίζοντάς τον.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, τόνισε: «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Μόντι. Και αποτελεί ξεχωριστό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ στη διακοσιοστή επέτειο της ανεξαρτησίας σας. Είναι λοιπόν μια δήλωση στήριξης, αλληλεγγύης, φιλίας με την Ελλάδα. Αρχίσαμε χθες τις συζητήσεις μας και συμφωνώ μαζί σας ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι μια φιλόδοξη σχέση. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε.

Ένα μέρος είναι, ασφαλώς, η διμερής, φυσική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Πιστεύω, ωστόσο, ότι ένα ευρύτερο πλαίσιο πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι η σχέση μας με την ΕΕ, στο σύνολό της προοδεύει. Και είστε ένα πολύ σημαντικό κράτος-μέλος, με επιρροή, θα έλεγα, ώστε να μας υποστηρίξετε εντός της ΕΕ. Ωστόσο, είστε επίσης, από πολλές απόψεις, ένα σημείο συνάντησης μεταξύ πολλών από τις σχέσεις μας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία αφενός και την ΕΕ αφετέρου.

Έχουμε έντονο ενδιαφέρον για τον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή. Εξετάζοντας λοιπόν όλα αυτά στρατηγικά θα έλεγα ότι υπάρχουν πολλές, πολλές πτυχές σε αυτή τη σχέση που πρέπει να διερευνήσουμε πιο αποτελεσματικά και ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου ότι θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό».

mitsotakis indosypex maximou

Σεβασμός σε θέματα Διεθνούς Δικαίου

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προοπτική εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Συνεργασίας, σε τομέα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που οι δύο χώρες θα επιλέξουν, που θα προσδώσει νέα ώθηση στις ήδη άριστες διμερείς σχέσεις ενώ ανακοινώθηκε η προσχώρηση της Ελλάδας στον Οργανισμό της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, που αποτελεί ινδική πρωτοβουλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά της πρωτοβουλίας αυτής στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία που αποδίδουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία σε θέματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τρέχουσα θητεία της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μη μόνιμο μέλος, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η συμμετοχή της μεγάλης αυτής σύγχρονης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων του Οργανισμού, τονίζοντας, παράλληλα, την υποψηφιότητα της χώρας μας για την περίοδο 2025-2026.

mitsotakis indosypex maximou

Τονίστηκε επίσης ότι η πολιτιστική συνεργασία συνιστά σημαντική παράμετρο των διμερών σχέσεων, με έμφαση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ υπογραμμίστηκε η παρουσία των δύο χωρών στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση της ινδικής πρότασης να τοποθετηθεί ανδριάντας του Μαχάτμα Γκάντι μπροστά από το κτίριο της Ινδικής Πρεσβείας. Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Ινδός ΥΠΕΞ κατά την εδώ επίσκεψή του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, δρ. Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, είναι η πρώτη στη χώρα μας και πραγματοποιείται λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ινδίας, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κατά την οποία τονίστηκε η σημασία την οποία αποδίδει η Ευρώπη στην εταιρική σχέση με την Ινδία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για Κύπρο και Μέση Ανατολή: «Για ακόμη μία φορά είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την αποστολή φρεγατών και F-16, την αυξημένη επιφυλακή και τους επαναπατρισμούς, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την εκλογική περιφέρεια κατοίκων εξωτερικού και για την «πολιτικοποίηση» των υποκλοπών
Παύλος Μαρινάκης
Πυρά της αντιπολίτευσης για την «εμπλοκή» της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή: Τα δύσπεπτα φασόλια, ο Λουδοβίκος και οι βάσεις των ΗΠΑ
Η συζήτηση στην Ολομέλεια εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για την κλιμάκωση ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν, τον ρόλο των ελληνικών υποδομών και την αμυντική συνδρομή προς την Κύπρο, με το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο να περνά σε δεύτερο πλάνο
Βουλή
8
Ρήγμα στη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ: Ραγκούσης και Μαντζουράνης υπέρ της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο
Με κοινή δήλωση τα στελέχη της Κουμουνδούρου ζητούν «απροϋπόθετη» στήριξη της Μεγαλονήσου με φρεγάτες και μαχητικά, στον απόηχο των εσωκομματικών ζυμώσεων για τη στάση απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
Μαντζουράνης και Ραγκούσης
Νίκος Δένδιας για απόφαση Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή: «Ιστορικός σταθμός για τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η δημοκρατική έννομη τάξη διαθέτει τα μέσα να προστατεύεται από εγκληματικές οργανώσεις που δρουν υπό τον μανδύα κόμματος και έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του από το 2012
Δίκη Χρυσής Αυγής, Εφετείο
Μητσοτάκης κατά Κουτσούμπα για την Κύπρο και αιχμές για «πατριώτες της φακής»: «Μάλλον ήμουν προσβλητικός για τις φακές»
Ο πρωθυπουργός πήρε τον λόγο αμέσως μετά την παρέμβαση του γγ του ΚΚΕ, απορρίπτοντας την κριτική περί «εμπλοκής» και μιλώντας για «αμηχανία» κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Κυριάκος Μητσοτάκης 79
Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την πρωτοβουλία με την πρόσφατη δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ προειδοποίησε για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν οι ελληνικές βάσεις για πολεμικές επιχειρήσεις
Νίκος Ανδρουλάκης