Πολιτική

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο, είπε ο πρωθυπουργός από το Κάιρο

Μηνύματα στην Τουρκία έστειλε από την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ Αλ Σίσι.

«Μια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάνοντας σαφή αναφορά στα όσα ακούγονται από την Άγκυρα για την πρόθεση δημιουργίας κοινής ΑΟΖ με την Συρία τόνισε: «Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερη γειτονιάς μας. Αποκρούουμε κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά».

Και κατέληξε: «Επισημάναμε τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων των συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας κάτι που θα εμποδίσει την εθελοντική επιστροφή προσφύγων και δεσμευθήκαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για ομαλοποίηση της κατάστασης. Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνία για την δημιουργία ΑΟΖ και έχουμε αποδείξει επανειλημμένα ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο. Οι συμφωνίες μας βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

 

Στις περιφερειακές εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Νίκος Χριστουδουλίδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι τα όσα γίνονται σε Συρία, Λίβανο, Σουδάν και Γάζα συνιστούν απειλή κατά τις διεθνούς ασφάλειας. Η ανάγκη στήριξης του διεθνούς παράγοντα στην Αίγυπτο αποτελεί επιτακτική ανάγκη, είπε και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με το Κάιρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Λάουρα Κοβέσι: «Το θέμα της διαφθοράς δεν είναι μόνο ελληνικό» - Τι είπε για Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ και επιχείρηση «Καλυψώ»
«Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών» τόνισε η Ευρωπαία εισαγγελέας και υπογράμμισε πως «η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ριάλιτι σόου»
Η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι
63
ΠΑΣΟΚ: Εξόρμηση στην κοινωνία για προσέγγιση ψηφοφόρων – Επιμένει η Διαμαντοπούλου παρά τα μηνύματα Ανδρουλάκη
Η Άννα Διαμαντοπούλου επιμένει στις θέσεις της ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι και είναι «διαφορετικό» από ένα «κίνημα διαμαρτυρίας», παρότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι διαφοροποιήσεις δεν βοηθούν το κόμμα
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ 3
Σύνοδος Κορυφής: «Πέρασε» η πρόταση της Ελλάδας για πανευρωπαϊκό αντι-drones τείχος προστασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην πράξη, ως προς την ενιαία αμυντική της θωράκιση
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης