Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι “η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί τραγικά. Η Ελλάδα πλησιάζει ανησυχητικά πάλι να μπει σε ύφεση” .
“Η αγορά έχει στεγνώσει, το τραπεζικό σύστημα πρακτικά δεν λειτουργεί. Οι υγιείς επιχειρήσεις – το τονίζω αυτό – κινδυνεύουν, διότι έχουν πλήρη αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα” συμπλήρωσε.
Επανέλαβε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει χρόνος για μια καλή συμφωνία υπογραμμίζοντας “Εδώ βρισκόμαστε δυστυχώς σήμερα. Εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική για μια καλή συμφωνία για τη χώρα; Πιστεύω πως ναι. Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες αυτής της συμφωνίας; Αυτοί που ήταν πάντα. Παραμετρικές αλλαγές στο χρέος, βελτιωμένοι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης είπε “Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Τσίπρας να αναλώσει το αναμφισβήτητο πολιτικό κεφάλαιο το οποίο σήμερα διαθέτει σε μια απαραίτητη προσαρμογή στο ρεαλισμό, έστω και εάν αυτό θα σημαίνει σύγκρουση με τις σκληρές συνιστώσες του κόμματός του. Είναι μια ευκαιρία μια και καλή να τελειώνουμε με αυτόν τον ψεύτικο διχασμό του μνημονίου και αντιμνημονίου που τόσο ταλάνισε την Ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχουν προσκυνημένοι εντολοδόχοι της τρόικας και οι περήφανοι διαπραγματευτές” .
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να δώσει το σχόλιο του για τις τρέχουσες εξελίξεις λέγοντας ότι ” η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μεταθέσει στον ελληνικό λαό τις δικές της ευθύνες. Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε για να κάνει ένα πράγμα: να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ. Οτιδήποτε άλλο συνιστά άκομψη πολιτική διαχείριση, η οποία αποβαίνει σε βάρος της πραγματικής οικονομίας για την οποία επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να ασχοληθεί αυτή η κυβέρνηση”
Ερωτηθείς για όσα είπε κ. Βαρουφάκης προηγουμένως ότι τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε διαρκώς σε ύφεση, γι΄ αυτό και δεν κάνει εντύπωση που επιστρέφουμε σε ύφεση απάντησε ότι “καλά θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης να κοιτάξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2014, να μιλήσει με την οικονομική κοινότητα, να διαπιστώσει εάν για πρώτη φορά υπήρχαν τάσεις ανάκαμψης και να συγκρίνει την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα στο τέλος του 2014 με αυτήν που επικρατεί σήμερα. Η πραγματική οικονομία σήμερα είναι παγωμένη, δεν υπάρχει ρευστότητα, δεν υπάρχει καμία επενδυτική κίνηση και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά τη συμφωνία που η ίδια υπέγραψε. Βέβαια δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση η οποία ουδέποτε πίστεψε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ουδέποτε πίστεψε στον ιδιωτικό τομέα και το μόνο που δείχνει να την ενδιαφέρει είναι πως θα μεγαλώσει το Δημόσιο ικανοποιώντας τους πολιτικούς της πελάτες”.