Πολιτική

Μητσοτάκης σε Γερμανό ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στη Μέση Ανατολή μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία

Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μαξίμου οι γεωπολιτικές εξελίξεις – «Να μη δημιουργηθεί προηγούμενο στα Στενά του Ορμούζ», τόνισε ο πρωθυπουργός
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή και στα Στενά του Ορμούζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενεργότερης ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή, κατά τη συνάντησή του τη Δευτέρα (04.05.2026) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα «μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία» στη Μέση Ανατολή, ενώ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα, ως ναυτιλιακή δύναμη, είναι κρίσιμο «να μην τεθεί κάποιο προηγούμενο» ούτε στην περιοχή ούτε διεθνώς.

Η ατζέντα των συνομιλιών με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, περιελάμβανε ακόμη ζητήματα αμοιβαίου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως οι ευρωατλαντικές σχέσεις, η ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

«Να έχει προτεραιότητα η διπλωματία»

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται «σε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής».

«Είμαστε, μαζί με την Κύπρο, η χώρα που βρίσκεται πιο κοντά σε όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για ειρηνική αποκλιμάκωση το συντομότερο δυνατό.

Μητσοτάκης με Γερμανό ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. «Όχι μόνο ως ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και ως χώρα με ηγετική θέση στη ναυτιλία, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να μην τεθεί κάποιο προηγούμενο, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής, γεγονός που, όπως είπε, την καθιστά αξιόπιστο «γεφυροποιό». «Για να φτάσουμε στο σημείο όπου θα αρχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες, πρέπει πρώτα να ξεπεράσουμε το σημείο όπου τις ανατινάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η διπλωματία θα έχει προτεραιότητα είναι κοινή προτεραιότητα για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης με Γερμανό ΥΠΕΞ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ (Πηγή φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Βάντεφουλ: Να διαδραματίσει ρόλο η ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Γιόχαν Βάντεφουλ μετέφερε στον πρωθυπουργό τους χαιρετισμούς του Γερμανού καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, σημειώνοντας ότι εκτιμά τη φιλία που τους συνδέει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε αναγκαίο να διαδραματίσει ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έχει σαφή συμφέροντα στα Στενά του Ορμούζ, όπως και στην ανάγκη τερματισμού του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας και να διαδραματίσουμε ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ συνέδεσε, επίσης, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις με την επερχόμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η Ένωση να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει «όλες τις απειλές και τις προκλήσεις».

«Αυτό πρέπει να γίνει μεταξύ φίλων και κύριων εταίρων, όπως είναι η Ελλάδα και η Γερμανία», κατέληξε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η κβαντική ιατρική – Η πλασμαφαίρεση είναι ιατρική πράξη όχι εναλλακτική θεραπεία
«Ο καθένας μπορεί να πληκτρολογήσει απλά quantum medicine και να δει τι είναι η κβαντική ιατρική. Είναι συνήθης πρακτική του κ. Γεωργιάδη να σηκώνει σκόνη για να συγκαλύψει την ουσία» είπε η πρόεδρος της Ελπίδας για τη Δημοκρατία
Η Μαρία Καρυστιανού
Άδωνις Γεωργιάδης για τον «καβγά» με Βούλγαρη και Χασαπόπουλο: Μπορείτε να με κατηγορείτε όσο θέλετε αλλά ο κόσμος θα κρίνει
«Είπα κάτι παράλογο; Αν μας ενοχλούν οι κομπογιαννίτες δεν πρέπει να μας ενοχλούν παντού; Ή μόνον όπου μας συμφέρει;» γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 5
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Guardian»: Ας επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος
«Η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μίας ευρείας και διαρκούς πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης 61
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 36
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14
Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Οι απαντήσεις στις απειλές Ερντογάν και το μήνυμα για τα θαλάσσια πάρκα
Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην θέση της Ελλάδας ως «πυλώνας σταθερότητας» στο γεωπολιτικό τοπίο
Κυριάκος Μητσοτάκης 19