Πολιτική

Μητσοτάκης στη συζήτηση με Καπουτζίδη: «Η ισότητα στο πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο»

Πολλά θέματα θίχτηκαν στην συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηθοποιό – σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Γιώργο Καπουτζίδη στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» που διεξάγεται σήμερα στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης συνεχάρη τον πρωθυπουργό για το νέο νόμο του κράτους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτή η χαρά επισκιάστηκε με τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ισότητα στο πολιτικό γάμο δεν οδηγεί αυτόματα σε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».  Η οργή και η βία που εκδηλώνεται, προκαλείται από ανθρώπους που είναι αρνητικοί να δεχθούν κάτι που είναι διαφορετικό από τα δικά τους στερεότυπα.  «Η οργή έχει βαθιές ρίζες και χρειάζεται πολλή δουλειά για να την κατανοήσουμε και να την αντιμετωπίσουμε».

Η πλατφόρμα κατά του bullying δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του bullying στο σχολικό περιβάλλον, το πρώτο περιβάλλον που συνήθως άτομα με διαφορετικότητα αντιμετωπίζουν φαινόμενα αποκλεισμού, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο θέμα της ρατσιστικής βίας συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να «εκπαιδευτεί» ο γενικός πληθυσμός αλλά ότι πρωτοβουλίες όπως τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, είναι πρότυπα στην ελληνική αστυνομία, με καταρτισμένο προσωπικό και περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους στον τομέα αυτό.

Στην ερώτηση του κ. Καπουτζίδη «τι σημαίνει για εσάς συμπερίληψη;», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμπερίληψη στον εργασιακό χώρο.  «Η επιλογή της συμπερίληψης δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά και επιβεβλημένη με οικονομικά οφέλη.  Όλοι πρέπει να ενθαρρύνουμε την συμπερίληψη».  Μιλώντας και για την Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπερίληψη σημαίνει κατά βάση περισσότερες γυναίκες. 

«Σε ομάδες εργασίας που μετέχουν άτομα με διαφορετικές απόψεις, τα αποτελέσματα είναι πιο δημιουργικά και πιο αποδοτικά», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την ανεργία (έλλειψη προσωπικού), ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή γυναικών, ατόμων με αναπηρία αλλά και μεταναστών.  «Πρέπει να ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό για να έχουμε ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τομέα της νομοθέτησης και μετά την παρέμβαση του κ. Καπουτζίδη ότι δεν πρέπει οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ότι οι μειονότητες έχουν ανάγκη την προστασία της Πολιτείας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η Πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους-και για τους πολλούς και για τους λίγους- και οι μειονότητες πρέπει να προστατεύονται ενάντια «στην Τυραννία της Πλειοψηφίας». 

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε τις πολιτικές συμπερίληψης που ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως ο προσωπικός βοηθός, το panic button, την πρόσφατη συμπερίληψη συνταξιούχων στην αγορά εργασίας αλλά και στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που είναι όλα προσβάσιμα σε ΑΜΕΑ και συμπλήρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιαστεί η επικαιροποιημένη Στρατηγική για Άτομα με Αναπηρία 2024-2030.

Κλείνοντας τη συζήτηση, και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καπουτζίδης προέτρεψαν όλους να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη για την συμπερίληψη και την καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων, συμπεριλαμβάνοντας άτομα με διαφορετικότητα στον εργασιακό τους χώρο.  «Ας κάνουμε όλοι το κάτι παραπάνω, ώστε να δημιουργήσουμε μία συλλογική δυναμική αλληλεγγύη, και ας μην επαναπαυόμαστε στις πολιτικές του κράτους.  Η ένταξη της διαφορετικότητας στον εργασιακό χώρο είναι πλούτος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κανέλλη κατά Τσίπρα: Στην ιδέα να πάθω σοκ εντιμότητας ανατριχιάζω περισσότερο απ’το να μου την πέσει ο Νετανιάχου
«Δεν πα’ να ανοίξει, εγώ θα θυμάμαι ότι έκλεισε τις τράπεζες, την έννοια “Αριστερά”, την έννοια “νέος”, την έννοια “καινούργιος” και την έννοια “καινούργιος δεινόσαυρος”»
Λιάνα Κανέλλη 18
Παύλος Μαρινάκης: Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν ανήκει σε κανέναν μεμονωμένα – Έχουμε αποφασίσει να συμβαδίσουμε με τις υγιείς επιδιώξεις των νοικοκυραίων
«Θεωρώ ότι είναι μια ανακοίνωση που θα πρέπει να βρίσκει όλο το πολιτικό σύστημα στην ίδια σελίδα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
85
Μητσοτάκης σε Τασούλα: Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη έχει συμβολικό βάρος, πρέπει να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα του
Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο πρωθυπουργός - «Παρούσα η Ελλάδα στην υπογραφή μια ιστορικής συμφωνίας» είπε για τη σημερινή παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής της Αιγύπτου για τη Γάζα
Κυριάκος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Τασούλας
43
Στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα - Ο αιφνιδιασμός και η κριτική
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ακόμα ενοχλημένα από την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στην αριστερά σε μία στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συμπορευτεί με την Νέα Αριστερά
Αλέξης Τσίπρας
Στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συμφωνία ειρήνης στη Γάζα: Το δύσκολο στοίχημα και ο ρόλος του Ερντογάν
Η Αθήνα χαιρέτισε θερμά το σχέδιο ειρήνευσης του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «η συμφωνία συνιστά μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται μια ρεαλιστική προοπτική ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή»
Κυριάκος Μητσοτάκης 20