Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Θα θέσω στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας

Μητσοτάκης Ερντογάν

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αύριο στις 16:30 (ώρα Ελλάδας) η συνάντησή τους στο Λονδίνο.
“Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας” είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του.
Ερντογάν: Αίτημα του Μητσοτάκη η συνάντηση – Αθήνα: Η Τουρκία το ζήτησε.

Όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, που έχει ανεβάσει την ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο τις τελευταίες μέρες, θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αυριανή τους συνάντηση στο Λονδίνο, όπου βρίσκονται και οι δυο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Click4more: “Οθωμανικό χαστούκι” στον Ερντογάν: Η Βουλή της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε, μιλώντας σε συνεργάτες του, τα όσα προτίθεται να πει στον Ερντογάν κατά την αυριανή τους (04.12.2019) συνάντηση στο Λονδίνο.

«Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος ότι οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες. Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών (Κρήτη, Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και ειδικότερα στο δίκαιο της θάλασσας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Όταν νωρίς το πρωί της Τρίτης (03.12.2019) πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο, αιφνιδίασε πολλούς. Η Αθήνα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο συνάντησης, η οποία όμως έμοιαζε δύσκολο να γίνει εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας και ιδιαίτερα της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. 

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα γίνει. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 14:30 (ώρα Λονδίνου, 16:30 Ελλάδας) το μεσημέρι της Τετάρτης (04.12.2019).

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο δεν θα είναι ένα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ούτε θα είναι κατ’ ιδίαν. Μετά από απαίτηση της ελληνικής πλευράς, Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν παρουσία των αντιπροσωπειών τους, παρουσία δηλαδή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας που τους συνοδεύουν στο Λονδίνο.

Από ελληνικής πλευράς, λοιπόν, παρόντες θα είναι οι Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Με τη φράση πως θα δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη “χθες έμαθα ότι υπάρχει ένα αίτημα από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συναντηθούμε” ο Ερντογάν ουσιαστικά υποστήριξε πως η συνάντηση θα γίνει μετά από αίτημα της Ελλάδας. Η Αθήνα, όμως, έσπευσε να διευκρινίσει πως το ραντεβού ήταν αίτημα της τουρκικής πλευράς, που έγινε δεκτό.

Ερντογάν: Θα πω στον Μητσοτάκη τις θέσεις μας

Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για το Λονδίνο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό και θα του πει τις θέσεις του και πως η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη είναι… “κυριαρχικό μας δικαίωμα”.

“Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως εκτός αυτού, θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η συμφωνία με τη Λιβύη, που καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι… κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας!

Click4more: Συμμάχους κατά της τουρκικής προκλητικότητας ψάχνει ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο

“Γ συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως και της Λιβύης και δεν το συζητάμε με κανέναν και αυτό θα το πω και στον Έλληνα πρωθυπουργό”, είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας ως… εκπρόσωπος της Λιβύης μάλιστα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο τελεσίγραφο που έχει θέσει η Αθήνα στον Λίβυο πρέσβη, να παρουσιάσει τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο έως την Παρασκευή ειδάλλως θα απελαθεί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας εξ ονόματος της Λιβύης, ο Ερντογάν απείλησε να… φύγει μόνος του ο πρέσβης της Λιβύης!

“Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες. Οι προσπάθειες της Ελλάδας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου, δεν μας επηρεάζουν”, συνέχισε ο Ερντογάν.

“Αν η Ελλάδα κάνει τα βήματα, έχουμε κι εμείς έχουμε τα δικά μας βήματα να κάνουμε. Θα τα πω κι αυτά στον Μητσοτάκη. Οι προσπάθειες Ελλάδας, Αιγύπτου, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επηρεάζουν τις δικές απόψεις και θέσεις και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε τι δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις