Πολιτική

Μουζάλας: Κανένας πρόσφυγας δεν είναι πλέον στο κρύο

«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα» διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν είναι πλέον σε εξωτερική σκηνή μέσα στο κρύο, με εξαίρεση 40 σκηνές στο Βαγιοχώρι και άλλες 100 στην Αθήνα.

«Χωρίς βέβαια τη συμφωνία Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που κάνουμε δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει. Θα είχαμε άλλους 100.000 ανθρώπους, που θα έπρεπε να περιθάλψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στη διασπορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, δήλωσε ότι η Βόρεια Ελλάδα σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος με τη φιλοξενία του 65% του συνόλου αυτών, αλλά πλέον από τους 26.000, έχουν μείνει σε δομές 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες. «Η προσπάθειά μας είναι να φιλοξενούνται περίπου 500 σε κάθε καμπ» πρόσθεσε.

Για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, ξεκαθάρισε ότι όποια δεν καταγραφεί στο ανάλογο Μητρώο μέχρι τον Μάρτιο δεν θα μπορεί να δουλέψει σε κέντρα φιλοξενίας και παραδέχτηκε ότι «χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα βγάζαμε πέρα στην πρώτη φάση».

Ο κ. Μουζάλας τόνισε επίσης, ότι πρέπει η ΕΕ να αποκαταστήσει την ευθύνη που έχει αναλάβει για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, η οποία προχωρά σε πολύ αργούς ρυθμούς, κάνοντας λόγο για υποκρισία «όσον αφορά το πλάνο για τα ασυνόδευτα παιδιά».

«Έχουμε 2.500 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία τα 700 δικαιούνται άμεση μετεγκατάσταση, αλλά έχουν πάρει μόνο τα 200» είπε, κάνοντας μνεία και στις «ασυνόδευτες νύφες», τις ανήλικες δηλαδή που παντρεύονται στις χώρες καταγωγής τους, αλλά ερχόμενες στην Ελλάδα δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα στις αιτήσεις μετεγκατάστασης να μην αντιμετωπίζονται ως ζευγάρια με τους συζύγους τους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 2
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 41
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα