Πολιτική

Νέα πολιτική αντιπαράθεση για το Αγροτικό – Το «δριμύ κατηγορώ» του ΠΑΣΟΚ

Έναν μήνα στα μπλόκα οι αγρότες - Ετοιμάζονται για Πρωτοχρονιά στον δρόμο
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέες εστίες πολιτικής αντιπαράθεσης γεννά το αγροτικό, με τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα να κλείνουν έναν μήνα στα μπλόκα και να ετοιμάζονται να περάσουν εκεί και την Πρωτοχρονιά.

Μετά τα περί… πλαισίου διαλόγου που έφεραν σε αντιπαράθεση τους εκπροσώπους Τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου και του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσουκαλά, σειρά είχε η κόντρα για τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη περί εισήγησης να καταργηθεί η ζωντανή μετάδοση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (και όχι μόνο), αφού κατά τον ίδιο, η δημοσιότητα των συνεδριάσεων διαφυλάσσεται μέσω της ζωντανής κάλυψής τους από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Στο άκουσμα της είδησης, εξανέστησαν στο ΠΑΣΟΚ. Κάνοντας λόγο για ανεξήγητη δήλωση, δεν άργησαν να αποδώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής πρόθεση να κάνει “διαχείριση πολιτικού κόστους” για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που από μόνο του δε συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο.

Εκτιμώντας ότι η δημοσιότητα των συνεδριάσεων είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα συμπερασμάτων στον πολίτη, στην Χαριλάου Τρικούπη θύμιζαν ότι αυτό ακριβώς ήταν και το επιχείρημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όταν υπερασπιζόταν την επιλογή της να γίνει εξεταστική επιτροπή αντί προανακριτικής και εμποδίζοντας έτσι κατά το ΠΑΣΟΚ τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες των υπουργών της ΝΔ.

Προειδοποιούσαν δε, σε όλους τους τόνους, ότι «δε θα πέσει μαύρο στη διαφάνεια, που ζητούν οι πολίτες».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα διαφάνειας για την κυβέρνηση. Το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, οι παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για μία κυβέρνηση που έπεσε σαν “βαμπίρ” πάνω στις επιδοτήσεις των αγροτών για να τις μοιράσει στους ημετέρους, και παρ’ όλα αυτά, ακόμα και τώρα, εγκαλεί την αντιπολίτευση (!).

Θυμίζουν επιπλέον ότι ενώ επί πενταετία το ΠΑΣΟΚ ζητούσε επιτακτικά από την κυβέρνηση να κάνει ελέγχους, εισπράττοντας την ειρωνεία του κ. Αυγενάκη και ενώ η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι “κλείνει το μάτι στο φαγοποτι” και ζητούσε και εκείνη έλεγχο των υπουργών της, ουδέν έγινε σε κανονικό χρόνο.

Όσο για τους ελέγχους ακολούθησαν, και δεδομένης της παραδοχής του αρμόδιου υπουργού για εξοικονόμηση 160 εκατομμυρίων ευρώ από αυτούς, στο ΠΑΣΟΚ εξηγούν ότι αν κάτι δείχνει αυτό το αποτέλεσμα, είναι πόσο μεγάλο ήταν το “κόστος της αδιαφορίας” της κυβέρνησης για τους αγρότες. «Εδώ και επτά χρόνια κάποιοι επιτήδειοι έπαιρναν 160 εκατομμύρια ετησίως από τους έντιμους αγρότες, δηλαδή περίπου ένα δισεκατομμύριο “φέσι” στον έντιμο αγρότη από την κυβέρνηση της ΝΔ», λένε, κάνοντας λόγο για
εμπαιγμό των αγροτών, όταν οι ενισχύσεις που δικαιούνται δεν μπαίνουν στους λογαριασμούς τους και την ίδια ώρα, το δημόσιο χρήμα λεηλατείται.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ του διαλόγου, που προϋποθέτει όμως συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και μία “ασπίδα προστασίας” για όσους χρεοκοπούν λόγω Τειρεσία ή και πλειστηριασμών. Θυμίζουν δε, τις δικές τους προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Τιμή 7 λεπτών / κιλοβατώρα στο ρεύμα
  • «Κάρτα του αγρότη» για την προμήθεια αγροτικού πετρελαίου αφορολόγητου στην αντλία
  • Αναστολή των υποχρεώσεων των αγροτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι να αποκατασταθούν οι πληρωμές κ.ο.κ.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σφοδρή κόντρα ΠΑΣΟΚ - Σπανάκη για ακίνητο που μισθώνουν τα ΕΛΤΑ: «Σιγή ασυρμάτου από το Μαξίμου» - «Δεν εισπράττω ούτε ένα ευρώ»
Η Χαριλάου Τρικούπη θέτει ζήτημα πολιτικής ηθικής, ενώ ο υφυπουργός κάνει λόγο για «ανήθικη επίθεση» και «χυδαιότητες» και επιχειρεί να αντιστρέψει τα πυρά 
Βασίλης Σπανάκης, ΠΑΣΟΚ
Xάρης Δούκας: Μου λένε να μαζέψω τα πατίνια αλλά δεν μου επιτρέπεται, δεν πολέμησα το έργο στη Βασιλίσσης Όλγας
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει ουσιαστικούς περιορισμούς, καθώς οι άδειες δίνονταν από το υπουργείο και όχι από τον ίδιο τον δήμο
Δεύτερη ημέρα εργασιών του 4ου τακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του taekwondo στο Παλαιό Φάληρο. Σάββατο 28 Μαρτίου 2026  (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ