Πολιτική

Νίκος Δένδιας: «Μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν παίρνει τηλέφωνο για να μην υπηρετήσουν σε πλοία κληρωτοί ναύτες»

Παράλληλα επεσήμανε πως ακόμη και σήμερα οι κληρωτοί δεν υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και πλοία

Στις εντάσεις που διατυπώθηκαν από τις εξαγγελίες πως δεν θα υπηρετούν πλέον στρατεύσιμοι σε Αεροπορία και Ναυτικό απάντησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη βουλή αναφέρθηκε στα σχέδια για Αεροπορία και Ναυτικό και έκανε ειδική αναφορά στις πιέσεις που δέχονται διαχρονικά οι υπουργοί Άμυνας για να μην υπηρετούν σε πλοία κληρωτοί ναύτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν παίρνει τηλέφωνο». 

Παράλληλα επεσήμανε πως ακόμη και σήμερα οι κληρωτοί δεν υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και πλοία.

«Σκεφτείτε πόσοι κληρωτοί είναι σε πλοία. Ούτε 5%. Ξέρουμε όλοι τι γίνεται και ξέρουμε τι τραβάει οποιοσδήποτε υπουργός, ανεξαρτήτως κόμματος, αν διανοηθεί να πάει κληρωτός σε πλοίο. Μόνο ο Αρχιεπίσκοπος δεν τον παίρνει τηλέφωνο. Τι έννοια έχει; Μόνο τα Πολεμικά Μουσεία έχουν πληρότητα 300%, 400%.

«Ποια είναι η πραγματικότητα; Το ξέρετε, το Ναυτικό και η Αεροπορία είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως και εν καιρώ ειρήνης είναι Κλάδοι πλήρους συνθέσεως. Έχει πάνω από 85% το Ναυτικό, σχεδόν 90% η Αεροπορία. Και για τους δύο Κλάδους αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 εφέδρους. Αν θέλουμε να τους καλέσουμε, δηλαδή, σε καιρό πολέμου, τι μας λείπει;

Μας λείπει στην πληρότητα της σύνθεσης 10% σε κάθε Κλάδο εάν θέλουμε να το συμπληρώσουμε αυτό το 10%, έχουμε 35.000 ακόμα για να το συμπληρώσουμε. Αντίθετα, να δημιουργούμε και άλλους οι οποίοι χάνονται για πάντα από το Στρατό Ξηράς, ενώ η πληθυσμιακή διαφορά με τη γειτονική χώρα λειτουργεί τραγικά εναντίον μας.

Βεβαίως, υπάρχουν ειδικότητες, γιατί λέτε να διατηρηθούν έστω και συμβολικά. Το συμβολικό βεβαίως θα τηρηθεί, διότι όποιος είναι ναυπηγός, όποιος είναι καπετάνιος, όποιος είναι μηχανικός αεροσκαφών, όποιος είναι πιλότος, αν υπάρχουν, βεβαίως θα πηγαίνει στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Θα βάλουμε ορισμένες ειδικότητες.

Τώρα εσείς το έχετε ως ιδεολόγημα, «ο ναύτης και ο σμηνίτης». Όχι, ελάχιστες ειδικότητες κατ΄ εξαίρεσιν θα πηγαίνουν στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Αλλά είναι καλό να μιλάμε ειλικρινά».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής έδωσαν το παρών ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος  Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
32
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα ασφαλώς αναγνωρίζει το διεθνές ποινικό δικαστήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα να καταστραφεί
«Το tweet μου για την Eurovision ανέδειξε την αριστερή υποκρισία» είπε ο υπουργός Υγείας για τις αναρτήσεις του για τη Διεθνή Αμνηστία και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
Ο Άδωνις Γεωργιαδης 21