Πολιτική

Ντάισελμπλουμ: Οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει – Προθεσμία για συμφωνία μέχρι τέλος Ιουνίου

Η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του προς τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με δεδομένη την αδυναμία ολοκληρωσής τους, ως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: “Βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα.

Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες”.

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει “από όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους, ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης” ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει τα εξής: “Ναι, είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω κάποια πρόοδο στις διαβουλεύσεις, άρα αυτός είναι λόγος για λίγη αισιοδοξία. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να επανεκινήσουμε το πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι φυσικά ότι όσο περισσότερο συζητάς για τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις για να τα εφαρμόσεις πραγματικά. Επιπλέον, αρχίζουν να εξαντλούνται πραγματικά τα χρήματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”.

Απαντώντας στο ερώτημα αν “έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση”, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: “Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος του Grexit, επειδή και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της Ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία”.

Απαντώντας τέλος, στο ερώτημα αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ζητούν στήριξη και στους Ρώσους, ο κ.Ντάισελμπλουμ δηλώνει: “Όχι, συζητούν με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβα, αυτή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν θα συμπεριλάβει μεγάλες προκαταβολές, όπως δήλωσε ένας Έλληνας πολιτικός στα ΜΜΕ. Αυτό δεν ισχύει. Άρα, οι Έλληνες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη: Να αποσύρει τη δήλωση «βεντέτα σημαίνει έγκλημα τιμής»
«Μπροστά στην πρωτοφανή οκταήμερη σιωπή του φιλελεύθερου Πρωθυπουργού για τα αιματηρά γεγονότα στα Βορίζια, ο κ. Μαρινάκης κατέφυγε στα ψέματα και τους γκεμπελισμούς», απαντά το ΠΑΣΟΚ
Παύλος Μαρινάκης
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Τσίπρα δεν μπορεί να ανατρέψει την ηγεμονία της Δεξιάς
«Μπορεί ένα τέτοιο κοινό ψηφοδέλτιο να διαμορφώσει τους όρους για τη δημιουργία μίας νέας πλειοψηφίας; Μακάρι να ήταν εύκολο, ωραία θα ήταν»
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάρτηση στο TikTok για τις φοροελαφρύνσεις στη ΔΕΘ για τους νέους – «Για να δούμε τι απάντησαν»
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα εγκρίθηκαν ήδη από τη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου και στάθηκε ιδιαίτερα στον μηδενισμό φόρου για νέους εργαζόμενους
Κυριάκος Μητσοτάκης
11