«Αυτή είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση και θα δώσω αγώνα για να φύγει». Με τη συγκεκριμένη φράση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι είναι έτοιμος για να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνο για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και για όλα τα fake news που καθημερινά διασπείρει η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ επιμένει να καλεί την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη θα συνυπογράψει την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα διερευνά τυχών ευθύνες από το …1821 και από την εποχή του Καποδίστρια με τις πατάτες …
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας «Η ΝΔ αν έχει την πολιτική τόλμη, ας πει «ναι» στην προανακριτική και εμείς τότε ψηφίζουμε την εξεταστική παρότι είναι θέατρο σκιών. Αλλά θα γίνουν και τα δύο. Τι φοβάται ο Πρωθυπουργός;»
Και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας ζητάει στην ουσία να εξεταστούν οι δύο πρώην Υπουργοί για το ενδεχόμενο τέλεσης ποινικών αδικημάτων κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Βορίδης για το αδίκημα της άμεσης και απλής συνέργειας σε κακουργηματική απιστία, ο κ. Αυγενάκης, πέραν της συνέργειας, και για ενδεχόμενη ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία. Αυτό, διότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε εκ μέρους τους υλική και ψυχική συνδρομή – είτε δια πράξεων είτε δια παραλείψεων – στην κατεύθυνση του να υπάρξει το περιβάλλον εκείνο ώστε συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Τεχνικού Συμβούλου, των ΚΥΔ να μπορέσουν κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επανάληψη να προχωρήσουν στην παράνομη και καταχρηστική κατανομή βοσκοτόπων και κατ´ επέκταση επιδοτήσεων» ανέφερε.
«Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν την πρότασή μας»
Στην συνέχεια συμπλήρωσε ότι «η πρότασή μας είναι η πιο στιβαρή και αναλυτική και καλούμε βουλευτές όλων των κομμάτων – και της Νέας Δημοκρατίας – να την υπερψηφίσουν. Η πρότασή μας είναι 102 σελίδες και βασίζεται στις ένορκες καταθέσεις των κ. κ. Βάρρα και Σημανδράκου, που λένε ότι όταν εκείνοι ξεκίνησαν να κάνουν διασταυρώσεις και να δεσμεύουν ΑΦΜ τότε οι Υπουργοί τους πίεζαν να παραιτηθούν και πως όταν έφευγαν τότε άλλαζαν τις εγκυκλίους και χαλάρωναν και πάλι οι έλεγχοι. Οι δύο πρώην διοικητές του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν καταθέσει ότι είχαν διαβλέψει ότι γινόταν ένα πάρτι διαφθοράς. Άρα δε μιλάμε για δύο αμελητέας σημασίας καταθέσεις».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις αναρτήσεις των κ. κ. Βορίδη και Αυγενάκη μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, επεσήμαιναν ότι «ο μεν κ. Βορίδης στην ανάρτηση του αναφέρεται σε δύο από τις πράξεις που του καταλογίζονται και έχει αμελήσει να αναφερθεί στις υπόλοιπες. Ο δε κ. Αυγενάκης δεν μπαίνει στην ουσία όσων αναφέρονται στην πρόταση, αλλά θεωρεί ότι είναι αόριστα όσα του καταλογίζονται. Αυτά θα κριθούν».
Μάλιστα για την περίπτωση του κ. Βορίδη, ο Κώστας Τσουκαλάς διατύπωσε την άποψη ότι «ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να διαμορφώσει την υπερασπιστική του γραμμή – όπως έχει δικαίωμα να κάνει – προτιμά να πει ότι εγώ υπέγραψα χωρίς να ελέγξω κάτι που μου έφερε ο Γενικός Γραμματέας. Σα να λέει, δηλαδή, ότι ως Υπουργός δεν έδειξε επιμέλεια γιατί κανονικά όταν υπέγραφε κάτι δε θα έπρεπε να αρκείται σε αυτό που του έλεγε ο Γενικός Γραμματέας, που μάλιστα απερχόταν και άνηκε σε προηγούμενο κόμμα.
Με άλλα λόγια, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρουσιάζεται ως ένας αμελής Υπουργός που ό,τι του έφεραν το υπέγραφε. Αυτός ο ισχυρισμός θα κρινόταν στην προανακριτική αλλά εδώ η κυβέρνηση δε θέλει ούτε αυτό. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι εξεταστικές επιτροπές δε δουλεύουν γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορούν να πάρουν αποστάσεις από τα πραγματικά δεδομένα και ο κ. Μαρινάκης, επίσης, είχε πει οτι εξεταστικές ότι δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι οι εξεταστικές επιτροπές έχουν δομικά προβλήματα και δεν οδηγούν σε διαφώτιση της κοινής γνώμης. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι άλλαξε;».