Πολιτική

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε με Ρωσία και Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας, είχε σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από την ένταση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το θέμα αυτό καθώς και η κατάσταση στη Συρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

Ο κ. Κοτζιάς στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε αρχικά τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μία συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά έγινε μία αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασαν την κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση της συριακής κρίσης. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράν στις 29-30 Νοεμβρίου.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Μαρία Καρυστιανού, η Ελπίδα της Δημοκρατίας, η διακήρυξη 20 σημείων και το σόου από Αυγερινό και Μουτσάτσου
Η μητέρα της Μάρθης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το πολιτικό εγχείρημά της, με αιχμές κατά του «κατεστημένου», αναφορές σε «παρακράτος» και κεντρικό αφήγημα τη Δικαιοσύνη, τα Τέμπη και την «αφύπνιση της κοινωνίας»
Παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από την Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο "Ολύμπιον" στην Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026. (Πηγή φωτογραφίας: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ 76
Φωτεινή Αραμπατζή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Είμαι παντελώς αθώα, θα συνεχίσω να σηκώνω τα τηλέφωνα για τους αγρότες
«Στοχοποιήθηκα, περίπου, ως συνεργός εγκληματικής οργάνωσης, μπήκα στο κάδρο ενός υποτιθέμενου σκανδάλου» λέει μεταξύ άλλων η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Φωτεινή Αραμπατζή
Τηλεφώνημα Γεωργιάδη στη φτωχή αγρότισσα που δώρισε ασθενοφόρο στο ΕΣΥ - «Ένα μεγάλο ευχαριστώ»
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε για την αγορά νέου αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο Βέροιας, ο οποίος θα φέρει το όνομα του εκλιπόντος βουλευτή Ημαθίας Απόστολου Βεσυρόπουλου
Άδωνις Γεωργιάδης
Φλωρίδης σε Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Υπάρχει μία κωμωδία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου που έχει ανεβεί σε παγκάκι, πλησιάζετε επικίνδυνα προς αυτό»
Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβαινε συνεχώς όταν ο Γιώργος Φλωρίδης απαντούσε στον Νίκο Ανδρουλάκη
Γιώργος Φλωρίδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 12