Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στους Δελφούς. Συντονίζει ο δημοσιογράφος του Politico Florian Eder.

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι περιμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά θα την προσαρμόσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως είπε, πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. «Χρειαζόμαστε να σπάσουμε τη σύνδεση μεταξύ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να επιβάλλουμε μια τεράστια οικονομική εισφορά στους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις μας. Και ελπιζουμε να το κάνουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2022. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρώτη δόση των 3,6 δισεκατομμυρίων που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης λέγοντας ότι ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν τα χρήματα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν χάνει το στόχο της που είναι οι μεταρρυθμίσεις. «Η κρίση είναι πάντα ευκαιρία για μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ναι μεν είναι πολύ ψηλό, αλλά τόνισε ότι είναι πιο «καλοήθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του. «Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από τον προϋπολογισμό του 2022 λόγω έκτακτου γεγονότος, αλλα θα έχουμε πρωτογενές πρωτογενες πλεόνασμα το 2023» τόνισε πρωθυπουργός.

Δείτε τη συζήτηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις