Πολιτική

Οι οδηγίες του Σαμαρά στους υπουργούς πριν φτάσει η τρόικα

Σαφείς οδηγίες προς τους αρμόδιους υπουργούς στη «γραμμή» των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κ.α. έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της έλευσης αύριο της τρόικας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, από την οποία αποχώρησαν πρώτοι οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας κ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης αντίστοιχα, αποφασίστηκε η κυβέρνηση να εμμείνει στο στόχο για την κάλυψη μόνο του 80% -και όχι του 100% της λίστας των μέτρων του ΟΟΣΑ όπως ζητά η Τρόικα- με έμφαση τις ρυθμίσεις για το ψωμί, τα απορρυπαντικά, το τσιμέντο, τα δομικά υλικά και τα ξενοδοχεία.

«Η Τρόικα έχει τα δικά της εργαλεία αλλά έχουμε και μείς τα δικά μας» ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας μάλιστα την απορία του «πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε Βίβλο»;

Αντέτεινε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα φέρει τις δικές της προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις φέροντας ως παραδείγματα το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος παράγοντας επανέλαβε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τις 10 Μαρτίου διευκρινίζοντας πάντως ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αν και οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξεκινούν αύριο το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στις 7 το απόγευμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα μετέχει και ο υπουργός Υγείας.

Περιπλέκεται η διαδικασία του μερίσματος στην κοινωνία, του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας και μετά θα γίνει συζήτηση για το τι ποσό θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Και αυτό γιατί όπως είπε για πρώτη φορά ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ του υπουργείου Οικονομικών μπαίνει και η παράμετρος «της βιωσιμότητας του πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια».

Ανδρέας Μαραθιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κοινή γραμμή για φάρμακα, γάλα και τιμή βιβλίων η κυβέρνηση στη “μάχη” με την τρόικα

Έστησαν τον πρωθυπουργό οι υπουργοί του! Έφτασε νωρίτερα για τη σύσκεψη το ΥΠΟΙΚ και περίμενε 15’ λεπτά έξω από γραφείο του Στουρνάρα!

Ομαδικές απολύσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο επίκεντρο της συνάντησης Βρούτση – τρόικας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Είμαστε στη θέση να πατήσουμε το κουμπί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τελευταίο αίτημα πληρωμής στο Ταμείο Ανάκαμψης
Για «τιτάνιο έργο», που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση των επόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, στην Πανεπιστημίου την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026
129
Πολάκης σε Γεωργιάδη για Πατούλη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάγκασε να στείλεις το φιλαράκι σου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
Στην πίεση του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ο Παύλος Πολάκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να διαβιβάσει στοιχεία για τις εταιρείες του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ο Γιώργος Πατούλης δηλώνει ότι ζήτησε ο ίδιος να ελεγχθεί
Παύλος Πολάκης
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για την παραπομπή Πατούλη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Εμπαιγμός, πριν λίγες ημέρες τον υπερασπιζόταν»
Η Χαριλάου Τρικούπη διευρύνει την επίθεσή της, συνδέοντας την υπόθεση με την εποπτεία των ιδιωτικών δομών υγείας και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολυετή αδράνεια
Γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Τσίπρας από την Ολυμπία: «Να φύγει ο Φλωρίδης» – Μετωπική επίθεση σε Μητσοτάκη για Τέμπη, ακρίβεια και διαφθορά
Η δικαστική εξέλιξη για τους χειρισμούς στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΛΑΣ στο Olympia Forum
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Δόμνα Μιχαηλίδου: Η προσβασιμότητα, η εξαίρεση και το «να μη χρειαστεί να ξανάρθω»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας επέλεξε να δώσει το «παρών» σε εκδήλωση του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε γιατί στόχος είναι τέτοιες πρωτοβουλίες να μη θεωρούνται στο μέλλον… είδηση
Δόμνα Μιχαηλίδου