Πολιτική

Ολάντ για Ελλάδα: Η δια παντός λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση

Νέα παρέμβαση για τα θέματα της Ελλάδας από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ολάντ εξέφρασε την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, η οποία δεν μπορεί να βασίζεται στη δια παντός λιτότητας, όπως είπε, ωστόσο, επισήμανε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις και να πληρώσουν τα χρέη τους.

«Με την Ελλάδα, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είπε, «ώστε να δοθεί ένα πλαίσιο, προκειμένου οι Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις, να πληρώσουν τα χρέη τους και να βρουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι “έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η δια παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία”.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας, σημείωσε ότι “είναι να βρει μια λύση, να συνεισφέρει σε μια συμφωνία, με σεβασμό της ψήφου των Ελλήνων” και κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό “να πάει να δει” τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε πως “θα τον δεχθεί”.

Και σημείωσε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι “τίποτε δεν θα ήταν χειρότερο από το να ταπεινώσουμε τους Έλληνες”

Για το μήνυμα των ελληνικών εκλογών

«Ενας λαός εκφράσθηκε και έστειλε ένα μήνυμα, που είναι η άρνησή του στη χωρίς τελειωμό λιτότητα. Επιπλέον, δήλωσε την προσήλωσή του στην ευρωζώνη. Εάν η νέα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή εάν είχε πάρει μέτρα αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το θέμα θα ήταν διαφορετικό.

»Από τη στιγμή όμως που η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι θέλει μάλιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει, ιδιαίτερα στον φορολογικό τομέα, ότι θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, χωρίς να λέει ότι θέλει τη διαγραφή αλλά μια διαπραγμάτευσή με άλλους όρους, και ότι θέλει ένα πλαίσιο για να επεξεργασθεί εκ νέου το πρόγραμμα που έχει διακοπεί, τότε λέω πολύ ωραία, ας συνεργασθούμε. Και αυτό θα κάνουν οι κυβερνήσεις, επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
 

Θεμιτή η απόφαση της ΕΚΤ

Σχολιάζοντας, τέλος, την χθεσινοβραδυνή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη βοήθεια στις ελληνικές τράπεζες την χαρακτήρισε ως μία “θεμιτή κίνηση”, που θα έχει συνέπειες και πρόσθεσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση “σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της”.

“Η απόφαση της ΕΚΤ οδηγεί αναγκαστικά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να καθίσουν γύρω από το τραπέζι, ώστε να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα. Και εάν οι λέξεις του παρελθόντος μάς ενοχλούν ας τις αλλάξουμε, ας μιλήσουμε για ένα πλαίσιο δράσης”, σημείωσε ο Φρ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε τονίζοντας πως έχει αποδείξει ότι εδώ και 2,5 χρόνια έχει δείξει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στη ευρωζώνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 22
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 6