Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Παναγιωτόπουλος: Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

Παναγιωτόπουλος: Αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως αν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα λάβει ισχυρή απάντηση έστειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και τον διπλωματικό πυρετό στο «κόκκινο», ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πολεμοχαρής αλλά αν χρειαστεί, θα αντιδράσει.

Με τον Ερντογάν, λίγα ώρα πριν από τη διεθνή Διάσκεψη στο Βερολίνο, να απειλεί πως θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη και το σεισμογραφικό Uruc Reis νότια του Καστελόριζου, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα» στον ΣΚΑΙ διεμήνυσε πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας, θα εξετάσουμε όλα τα σενάρια (…) δεν είμαστε πολεμοχαρείς, αλλά αν κριθεί απαραίτητο, θα αντιδράσουμε».

Click4more Ρελάνς με Χάφταρ μετά τον αποκλεισμό από το Βερολίνο! Ο στόχος της επίσκεψης του Λίβυου στρατάρχη και ο “σύμμαχος” Πομπέο

Η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί τόσο πολύ τον τελευταίο καιρό που μόνο μέσα στο 2019 έγιναν 5.000 παραβιάσεις, όπως είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «νταή», που δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος», ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

«Δεν είμαστε πολεμοχαρείς»

Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια». Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί» και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε», είπε.

«Οι γείτονές μας λειτουργούν με το δίκαιο του ισχυρού ενώ εμείς επιμένουμε να ενεργούμε με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία συζητάει για χάρτες που ορίζουν θαλάσσιες ζώνες, σύνορα κτλ. Η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας»

Σημείωσε ότι η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με τη τουρκική προσβολή κάνοντας λόγο για «ετοιμότητα, μαχητική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύς» των δικό μας ενόπλων δυνάμεων.

Για τη πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι έγινε απολύτως κατανοητό όσον αφορά το τί σημαίνει η δήλωση αυτή. Πρόσθεσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια πιθανότατα θα αποτρέψει μια τουρκική κίνηση. Το κακό σενάριο είναι ότι δεν θα την αποτρέψει και «η Ελλάδα πρέπει να κάνει ότι χρειαστεί για να προστατέψει την εθνική της κυριαρχία».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη πως σε περίπτωση θερμού επεισοδίου «θα είμαστε μόνοι μας», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε πως «αν το δούμε με στρατιωτικούς όρους ισχύει, εγώ δεν περιμένω αν αύριο γίνει το απευκταίο να επιχειρήσουν δίπλα μας δυνάμεις ξένων χωρών αλλά ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους στρατηγικούς μας συμμάχους και αυτό προέχει. Αν ενεργοποιηθούν οι συμμαχίες της Ελλάδας και αυτές αναλάβουν πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, τότε νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το σενάριο και να μη χρειαστεί να πάμε στον πόλεμο μόνοι μας».

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι «ισχυρές, άρτια εκπαιδευμένες, διαθέτουν σύγχρονα οπλικά συστήματα και ένα έμψυχο υλικό που κάνει τη διαφορά όσον αφορά τη ποιοτική υπεροχή. Σε κάθε περίπτωση οι ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν για να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή».

Πάνω από 5.000 τουρκικές παραβιάσεις σε έναν χρόνο

Για τις τουρκικές προκλήσεις και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, κάνοντας λόγο για πάνω από 5.000 παραβιάσεις μέσα στο 2019. Πρόσθεσε δε, πως η Άγκυρα δεν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά με το δίκαιο του ισχυρού.

Click4more Τσιφλίκι του Ερντογάν η Μεσόγειος! Στέλνει σεισμογραφικό νότια του Καστελόριζου και στρατό στην Λιβύη

Αναφερόμενος στο μπαράζ προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο κίνδυνος ενός ατυχήματος» και δήλωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε μέτρα από το ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις. «Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η ηγεσία του ΝΑΤΟ ακούει» τις ελληνικές τοποθετήσεις, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «όσες φορές παραβιαστεί ο εθνικός μας εναέριος χώρος από τουρκικά αεροσκάφη, άλλες τόσες αυτά θα αναχαιτιστούν από τα δικά μας πολεμικά αεροσκάφη».

Η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν νταής

Για τη πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας για τον Eastmed και τις δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς την Τουρκία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «μπορούμε να κάνουμε τους σχεδιασμούς μας όχι γιατί θέλουμε να αποκλείσουμε τη Τουρκία, αλλά από το παιχνίδι, αλλά γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με τον όρο του νταή που έρχεται να επιβάλει τους όρους της κατά το δοκούν. Να έρθει να συζητήσουμε καλή τη πίστει, σαφώς και έχει μια παρουσία στη περιοχή και γίνεται σεβαστό, αλλά να σεβαστεί και αυτή τα δικαιώματα των άλλων και να μη συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον έξαλλο αποχαλινωμένο τρόπο. Παράλληλα, δενόμαστε μεταξύ μας για να αποκτήσουμε αυτό το πλέγμα των συμμαχιών που θα αποτρέψει αυτή την αποχαλινωμένη τουρκική συμπεριφορά και τις συνέπειές της σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Δεν αγοράζουμε πανικόβλητοι όπλα

Για τα εξοπλιστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πανικόβλητοι σπεύδουμε να αγοράσουμε όπλα για να ανταπεξέλθουμε στην γεωπολιτική συγκυρία, όχι. Η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων είναι μια διαρκής προσπάθεια γιατί όλα τα συστήματα όσο περνάει ο καιρός φθείρονται και χρίζουν συντήρησης, ανανέωσης και ενδεχομένως αντικατάστασης. Η τεχνολογία προχωράει, ο πόλεμος στη σύγχρονη μορφή του θα γίνει περισσότερο με ηλεκτρονική μορφή παρά με συμβατικές συγκρούσεις».

Click4more Οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το EastMed Gas Forum: Μόρφωμα που απέχει από την πραγματικότητα!

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16, στην εκδοχή Viper, που είναι ό,τι πιο προηγμένο κυκλοφορεί για το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους και θα εκτελεστεί από την ΕΑΒ με τη συνδρομή της Lockheed Martin. Πρόσθεσε ότι «170 εκατ. επενδύονται στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος από τη Lockheed Martin στο εσωτερικό της ΕΑΒ ώστε να φέρει σε τεχνικό επίπεδο εις πέρας το πρόγραμμα, και θα ανοίξει το δρόμο για την απόκτηση στο μέλλον του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του F-35, αλλά «αυτό έχει περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Πρόσθεσε ότι «ακόμα και αν δίναμε σήμερα τα λεφτά στις ΗΠΑ, θα παραλαμβάναμε το πρώτο αεροσκάφος F-35 σε τρία χρόνια. Μίλησε για τα ελληνικά Μιράζ και την αναβάθμισή τους που είναι «ένα αεροπλάνο με ειδικά χαρακτηριστικά πάρα πολύ κρίσιμα για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο» με τον οπλισμό που φέρουν.

«Επεξεργαζόμαστε σενάρια για την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών Belhara από τη Γαλλία και θα απασχολήσει τη συζήτηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι στο τέλος του μήνα. Γίνονται διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα έχουμε στη διάθεσή μας από το 2025 και μετά αν συνυπολογίσουμε και τα οπλικά συστήματα που θα μπουν επάνω. Σαν κυβέρνηση όμως μας ενδιαφέρει το ποιες θα είναι οι δυνατότητες μας τον επόμενο χρόνο στο επίπεδο ναυτικής παρουσίας στη περιοχή μας. Πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ. Να αναζητήσουμε λύσεις ευκαιρίας για την αντικατάσταση των παλιότερων φρεγατών τύπου S. Πρέπει να αποκτηθούν τορπίλες τελευταίου τύπου τα υποβρύχιά μας τύπου 214 που είναι εξαιρετικά ισχυρό όπλο. Επίσης περιμένουμε να μας παραδοθούν και δύο πυραυλάκατοι μέσα στο 2020 ναυπήγησης στην Ελευσίνα που επίσης θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό. Πολλά από τα προγράμματα είναι σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις