Πολιτική

Πανηγυρίζει και η FAZ για το Βόρεια Μακεδονία

«Η Ελλάδα ζητούσε εδώ και χρόνια να αλλάξει όνομα η "Μακεδονία". Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην Αθήνα δημόσια και αναγγέλλει το απίστευτο: μια συμφωνία στη θέμα του ονόματος με την γείτονα» γράφει η FAZ.

Η διαφωνία φαινόταν παράλογη, αλλά οι συνέπειες ήταν σοβαρές: Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα εμπόδιζε την ένταξη του βαλκανικού κράτους της «Μακεδονίας» στη Δύση. Ο λόγος; Το όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Επομένως, οι Σλάβοι κάτοικοι του παρανόμως σήμερα αποκαλούμενου έτσι κράτους της Μακεδονίας, μιας πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, δεν έχουν το δικαίωμα να φέρουν αυτό το όνομα.

Σε τελευταία ανάλυση, οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή σχεδόν μια χιλιετία μετά τη γέννηση του Αλεξάνδρου. Με τέτοιου είδους επιχειρήματα εμπόδισε η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας του Βουκουρεστίου το 2008 – αν και όλα τα άλλα κράτη της Συμμαχίας ήταν υπέρ.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι συνέπειες της προκληθείσας από την Ελλάδα αναγκαστικής απομόνωσης της Μακεδονίας δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας μόνο για την ίδια τη χώρα αυτή, αλλά δυνητικά αποσταθεροποιητικές για ολόκληρα τα νότια Βαλκάνια. «Ο πρώην πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, με το πέρασμα των χρόνων, μετέτρεψε τη χώρα σε αυτοκρατορία για τον εαυτό του και μια μικρή κλίκα κλεπτοκρατών. Στον αλβανικό πληθυσμό της «Μακεδονίας», που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του μικρού κράτους, άρχισαν κα ακούγονται φωνές για προσάρτησή τους στο γειτονικό κράτος της Αλβανίας, εάν ο δρόμος της πΓΔΜ προς τη Δύση συνέχιζε να παρεμένει κλειστός» σημειώνει η FAZ.

Μια «ιστορική και πολύ θαρραλέα επιτυχία»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνεχάρη τους πρωθυπουργούς Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική συμφωνία» στο θέμα του ονόματος. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν είχε προηγουμένως επιλέξει, επίσης, στο twitter ανάλογες εκφράσεις για να συγχαρεί την Αθήνα και τα Σκόπια για την «ιστορική και πολύ θαρραλέα επιτυχία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αθήνα καλεί Βρυξέλλες: Πιέσεις για κοινά μέτρα στήριξης από την ΕΕ και το «αγκάθι» της ηλεκτρικής ενέργειας
«Επιτρέψτε μου να πω κάτι. Υπάρχει ένας "ελέφαντας στο δωμάτιο". Πρόκειται για τις ανισότητες στις τιμές χονδρεμπορικής της ηλεκτρικής ενέργειας» υπογράμμισε ο Σταύρος Παπασταύρος
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΑΣΟΚ: Πρώτος σε συνέδρους ο Ανδρουλάκης – «Συνωστισμός» στη 2η θέση για Δούκα, Γερουλάνο, Χριστοδουλάκη – «Παρών» και ο Κωνσταντινόπουλος
Απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ, άγγιξε τις 175.000 περίπου, αφήνοντας πίσω της τους πάντες …νικητές
Εκλογές για τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ 9
Βουλή: Πέρασαν από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τα αμυντικά προγράμματα για την «Ατζέντα 2030» – «Ναι» από τη ΝΔ, «παρών» και «όχι» από την αντιπολίτευση
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν με το «παρών» σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» πλην του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας που τα καταψήφισαν
Η επιτροπή Άμυνας της Βουλής
Είμαστε δεύτερη δύναμη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λέει η πλευρά του Χάρη Δούκα με περίπου 900 συνέδρους
Θέτουν το εξής δίλημμα για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Θα επιλέξει το κόμμα να ηγηθεί ως κύρια δύναμη της Πολιτικής Αλλαγής με προοδευτικό πρόσημο ή θα αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;»
Χάρης Δούκας