Πολιτική

Παπανδρέου: Γκρεμίστε το τελευταίο τείχος της Ευρώπης

Μήνυμα να σταματήσει η διχοτόμηση της Κύπρου έστειλε...

από το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πρέπει να φωνάξουμε: ‘Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής».

Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και συμπλήρωσε πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι’ αυτήν την Ευρώπη και γι’ αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».

 
Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συζήτησε τις ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά και το σκοπιανό με την Αμερικανίδα
υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον.

 Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ».

Πάντως έκανε σαφές ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση της ονομασίας σύμφωνα με την εθνική κόκκινη γραμμή, που έχει χαραχθεί από πλευράς της Ελλάδας, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γκρουέφσκι, που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
 

 
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η λαμπερή εμφάνιση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ σε φιλανθρωπικό γκαλά στο Λονδίνο – Φωτογραφίες της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ λίγο πριν έρθει στην Αθήνα
Στην εκδήλωση έλαβαν, επίσης, μέρος οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ουκρανία και την Κύπρο, η Τατιάνα Μπλάτνικ, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδιστής, Κωνσταντίνος Αργυρός
H νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ 4
«Παραπάνω από επίκαιρες οι δηλώσεις Καραμανλή για τις επιθέσεις στον θεσμό της Δικαιοσύνης» λένε στην κυβέρνηση
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι «αν αποβεί άκαρπη η αποκατάσταση του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς οδεύουμε προς μείζονα θεσμική κρίση»
Μέγαρο Μαξίμου 5