Πολιτική

Παρακολουθήσεις: Ξεκινούν οι καταθέσεις των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή – Πρώτοι οι Δαραβίλλας και Ρουμπάτης

Με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012-2015) και Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-2019), ανοίγει σήμερα ο κατάλογος εξέτασης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις.

Η επιτροπή για τις παρακολουθήσεις ερευνά την «υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου», όπως αναφέρεται.

Η εξέταση μαρτύρων, όπως έχει προγραμματιστεί, ξεκίνησεστις 10:00 και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Οι καταθέσεις των δύο πρώτων μαρτύρων θα πραγματοποιηθούν με εφαρμογή των κανόνων πλήρους μυστικότητας, όπως έχει αποφασιστεί κατά πλειοψηφία.

Οι δύο πρώτες καταθέσεις, πάντως, θεωρούνται ενδεικτικές σχετικά με το βάθος, την έκταση αλλά και τις κατευθύνσεις που θα θελήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες να δώσουν στις εργασίες της Επιτροπής. 

Ιδιαίτερο, ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσουν εφεξής τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην απόφαση της ΝΔ να εξαιρέσει την πλειοψηφία των μαρτύρων που ζήτησαν να κληθούν σε εξέταση. 

Που στρέφεται το ενδιαφέρον της ΝΔ

Από την κυβερνητική πλειοψηφία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν μέσα από τις καταθέσεις των δύο πρώτων πρώην διοικητών, και κυρίως του Γιάννη Ρουμπάτη που αφορά την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα τους προκύψουν εκείνες οι ενδείξεις και υποθέσεις, οι οποίες θα τους δώσουν λαβή για να ζητήσουν την επέκταση και διεύρυνση του έργου της Εξεταστικής και σε πολιτικά πρόσωπα πέραν της υπόθεσης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, δηλαδή για πρώην υπουργούς και βουλευτές της περιόδου 2015- 2019.

Ήδη, το κλίμα έχει καλλιεργηθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από δημοσιεύματα και πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο αυτό χρονικό διάστημα, όπως οι Σαγιά- Πιτσιόρλα, Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Κοτζιά.

Επίσης, χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης που η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να πάρει η Εξεταστική Επιτροπή είναι η χθεσινή αναφορά του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής υποστηρίζοντας την ψήφιση της ΠΝΠ για την ΕΥΠ, που σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια, είπε πως η Κυβέρνηση θα αναμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσει “σε γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες” για την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας της ΕΥΠ.

Κάτι, που δείχνει ότι η ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή θα προσπαθήσει να απαγκιστρώσει, μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων, την συζήτηση από την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, να “εδραιώσει”  πως παρακολουθήσεις υπήρξαν και για άλλα πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν και στην βάση αυτή να καταθέσει προτάσεις αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας.

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Οι πρώτες ελληνικές ημέρες της νέας πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα – Το αφιέρωμα του φιλοτραμπικού «Breitbart»
Στο ίδιο άρθρο, το φιλοτραμπικό ΜΜΕ επισημαίνει ότι η Γκιλφόιλ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να παραστεί σε υπουργικές συναντήσεις που διοργανώνει το «Atlantic Council» στην Αθήνα
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle
Μαρινάκης: Ευχάριστο ανάγνωσμα το βιβλίο του Τσίπρα – Μιλάμε για την «Ιθάκη» αλλά μην ξεχνάμε το ταξίδι και το αχρείαστο μνημόνιο
«Θα μας επιτρέψετε την πολιτική να την κάνουμε με πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και όχι αντιπαρατιθέμενοι με συγγραφείς» είπε μεταξύ άλλων
Παύλος Μαρινάκης
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας», είπε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ - Η ανάρτηση για τη συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τασούλα
«Θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού»
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» - Οι προσωπικές αφηγήσεις που μετατρέπονται σε πολιτικό θρίλερ
Εκτός από τα γεγονότα της περιόδου 2015 - 2019 περιγράφονται τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Αλέξη Τσίπρα, η πολιτικοποίηση στις γραμμές της ΚΝΕ και της Αριστεράς και η είσοδος στο Μαξίμου
Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι το εξώφυλλο του βιβλίου του «Ιθάκη» 108
Τα παραλειπόμενα της συνάντησης Τασούλα – Γκιλφόιλ: Ο μήνας του μέλιτος και η ατάκα «εργαζόμαστε για νέο σύζυγο»
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ ότι λόγω της επαγγελματικής διαδρομής της είναι αξιοθαύμαστο παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
9