Πολιτική

Παράταση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών;

Την παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών (είναι σήμερα στα 67 έτη) συζήτησαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη συνάντηση τους όπως ανέφερε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σύμφωνα με την κυρία Θάνου “η θέση του Πρωθυπουργού ήταν πολύ θετική”. Ήδη αυτό το ενδεχόμενο έχει φέρει αναστάτωση στη Δικαιοσύνη καθώς το ενδεχόμενο, όπως εξηγήθηκε από την ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και περίπου 60 με 70 δικαστικών στο Εφετείο, να παρακαμφθεί με νόμο η συνταγματική απαγόρευση που υποχρεώνει να φεύγουν οι ανώτατοι δικαστές στα 67, εκλαμβάνεται ως αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να μείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στη θέση της.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου συνταξιοδοτείται τον προσεχή Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της. Αν πράγματι, καταστεί εφικτό, να ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση με νόμο θα μπορεί να παραμείνει για ακόμα τρία χρόνια. Βεβαίως, αν το όριο της ηλικίας παραταθεί με νόμο στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι λοιποί πρόεδροι όπως ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.

Όπως ενημέρωσε η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, εφέτες και προέδρους εφετών οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στα γραφεία της Ολομέλειάς τους την περασμένη Πέμπτη, το θέμα ετέθη στον Πρωθυπουργό ως “αίτημα πολλών δικαστικών” ενώ παράλληλα εξηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τί ισχύει στο εξωτερικό και ειδικώς στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας.

Όπως παράλληλα επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με το σύνταγμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Διονύσης Τεμπονέρας παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Συμπορευόμαστε με την πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα»
«Ο Αλέξης Τσίπρας το έχει πράξει επιτυχημένα στο παρελθόν. Είναι ανάγκη να τον υποστηρίξουμε για να το επαναλάβει και πάλι, για να μείνει ζωντανή η μεγάλη αυτή "Υπόθεση"»
Ο Διονύσης Τεμπονέρας 21
Κύκλοι Καρυστιανού κατά Λιάγκα: Στην εκδήλωση της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» είδε μόνο γραφικούς και ψεκασμένους
«Θα τον συμβουλεύαμε να μην αναφέρει στον αέρα ότι παρακολούθησε μόλις για ένα τέταρτο, μία δίωρη πολιτική εκδήλωση, την οποία σχολίαζε επί μισή ώρα στο πρωϊνάδικό του»
Μαρία Καρυστιανού 78
Μαρία Γρατσία: «Υπάρχουν γονείς και τραυματίες των Τεμπών οι οποίοι υπέγραψαν ως ιδρυτικά μέλη του κόμματος της Καρυστιανού»
«Οι αναφορές οι οποίες κάνουν μνεία ακραίων προσεγγίσεων είναι άτοπες και καθόλα αβάσιμες, κριτήριο λοιπόν δεν είναι ούτε το Δεξιά ούτε το Αριστερά», είπε η δικηγόρος
Γρατσια
«Κανένας αιφνιδιασμός της Κοβέσι» - Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης στην επιστολή διαμαρτυρίας για την τροπολογία για τα πολιτικά πρόσωπα
Η απάντηση του υπουργείου ήρθε μετά την επιστολή που έστειλε η Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας «σοβαρές αμφιβολίες» για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών
Λάουρα Κοβέσι 13