Τα μηνύματα είναι μάλλον θετικά σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Αθήνα από τα μεσάνυχτα χθες οπότε και έληξε το Euroworking Group δήλωσαν αισιοδοξία.
Όπως ανέφεραν στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.
Στο σημείο αυτό φαίνεται πως εταίροι και δανειστές έχουν αποδεχθεί την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για τμηματική διαπραγμάτευση, ενότητα-ενότητα. Αποδοχή που ίσως σημάνει και την τμηματική αποδέσμευση χρημάτων προς τη χώρα μας έτσι ώστε να διευκολινθεί η Αθήνα στην εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών.
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.
Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.
Πάντως παραμένει άγνωστο σε τι έχει επέλθει συμφωνία μέχρι στιγμής, όπως άγνωστο παραμένει το εάν παρουσιάστηκαν χθες και νέα μέτρα (πηγές τα ανεβάζουν σε ύψος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) από την ελληνική πλευρά.
Μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι γκρίνιες για… θεωρητική συζήτηση από μέρους της Ελλάδας, ωστόσο μέχρι τα μεσάνυχτα και το τέλος των εργασιών φαίνεται πως το κλίμα άλλαξε κάπως προς το καλύτερο.
Πάντως φαίνεται πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος με την Αθήνα να πρέπει σήμερα να αποπληρώσει τη δόση ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.