Πολιτική

Παρέμβαση Κίνας για την Ελλάδα

''Επιτέλους συνεργαστείτε'' λέει με αυστηρότητα η Κίνα σε Μέρκελ και Ολάντ, ενώ στην Ελλάδα συστήνει λιτότητα και να παρθούν τα αναγκαία επώδυνα μέτρα.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπες με την κρίση χρέους, «πρέπει να έχουν περισσότερο κατά νου ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο», μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην Ελλάδα και τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

«Εάν συγκρίνουμε την ευρωζώνη με ένα γιγαντιαίο πλοίο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένας δεν θα βγει σώος και αβλαβής εάν το πλοίο αυτό βουλιάξει σε μια μεγάλη οικονομική θύελλα. Οι χώρες πάνω στο πλοίο πρέπει να τείνουν χείρα βοηθείας», αναφέρει στο σχόλιό του το Νέα Κίνα.

«Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δυο οικονομικές κινητήριες δυνάμεις της ευρωζώνης, θα πρέπει να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές, να ενισχύσουν τη διμερή τους συνεργασία και να διαδραματίσουν έναν πιο σημαντικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης χρέους», τόνισε το πρακτορείο.

«Όσο για τις χώρες που κυρίως πλήττονται από την κρίση όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αυτές θα πρέπει, όπως και οι λαοί τους, να κατανοήσουν περισσότερο την ανάγκη για επώδυνα μέτρα, όπως η πολιτική λιτότητας, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματός τους», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Η Κίνα, σημαντική κάτοχος ευρωπαϊκών ομολόγων, βλέπει όλο και περισσότερο την οικονομία της να πλήττεται από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως των κινεζικών εξαγωγών.

Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θέλει να διαφοροποιήσει την τοποθέτηση του ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό, έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις ειδικών, ευρωπαϊκά ομόλογα αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας και της ΕΕ δεσμεύτηκαν χθες να “διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη” στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Στη σύνοδο αυτή, τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να δεχθούν για μια ακόμα φορά πιέσεις από τους εταίρους τους.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο αυτή παρά το γεγονός ότι το Μεξικό, το οποίο τη φιλοξενεί, ελπίζει να αποτρέψει να μονοπωλήσει η ευρωπαϊκή κρίση την ατζέντα της συνόδου κορυφής της G20.

Εξάλλου, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ κάλεσε σήμερα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Μεξικό, τους ευρωπαίους ηγέτες να ενεργήσουν με “αποφασιστικό” τρόπο για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ενεργήσουν αποφασιστικά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Υπάρχει κίνδυνος, η συνέχιση της κρίσης στην ευρωζώνη να προκαλέσει «μεγαλύτερη αποδυνάμωση των παγκόσμιων αγορών και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική μας ανάπτυξη», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Σινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών Πρανάμπ Μουχερτζί, η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση της ινδικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης :

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Όσοι προδίκαζαν την ενοχή βουλευτών της ΝΔ οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη
«Η Δικαιοσύνη και μόνο θα αποφασίσει, αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων και εκθέσεων που προσδιόρισαν εκ νέου τα ποσά ενδεχόμενης ζημίας» τόνισε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
ΣΥΡΙΖΑ κατά Τσίπρα: Τον κατηγορεί για οργανωμένο σχέδιο και ζητά να παραδώσουν τις έδρες οι ανεξαρτητοποιηθέντες
Η Κουμουνδούρου στρέφει ευθέως τα πυρά της προς τον Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας δημόσια το ερώτημα εάν οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές θα είναι υποψήφιοι με τον νέο πολιτικό φορέα στις επόμενες εθνικές εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας 10
ΕΛ.Α.Σ.: Το πρώτο μεγάλο τεστ της νέας οργανωτικής στρατηγικής – Ο Τσίπρας ανοίγει γραμμή επικοινωνίας με τη βάση
Απευθείας διάλογος με τα μέλη μέσω του myELAS σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πολιτικό παλμό ο νέος φορέας – Στόχος η ενεργοποίηση της βάσης και η οικοδόμηση νέου μοντέλου κομματικής λειτουργίας
Αλέξης Τσίπρας
Η πολιτική «απομόνωση» του Αντώνη Σαμαρά στόχος της ΝΔ – Η στρατηγική απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό
Έμπειρα «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν τον κίνδυνο να απενοχοποιηθεί η ψήφος δυσαρεστημένων «γαλάζιων» ψηφοφόρων προς το κόμμα Σαμαρά, αν δεν απομονωθεί πολιτικά από τη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς 11