Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποινικός Κώδικας: «Άδειασμα» από βουλευτή της ΝΔ στο άρθρο για το αδίκημα της απιστίας

Ποινικός Κώδικας: «Άδειασμα» από βουλευτή της ΝΔ στο άρθρο για το αδίκημα της απιστίας

Χωρίς μεγάλες εντάσεις αλλά με διαφορές από την Αντιπολίτευση και προβληματισμούς από «γαλάζιους» βουλευτές ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας εισηγούμενος της τροποποιήσεις ανέφερε πως ερχόμαστε «να τροποποιήσουμε αμφιλεγόμενες διατάξεις των Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», προκειμένου οι Κώδικες να αποτελέσουν ένα πραγματικό εργαλείο απονομής δικαιοσύνης, ώστε να αυτός να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στο ευρωπαϊκό πνεύμα.

Ο κ. Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που είχε προβάλλει η ΝΔ όταν σε προεκλογικό ουσιαστικά χρόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την τροποποίηση των Κωδίκων χωρίς να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να αποχωρήσει και δήλωσε πως ο ίδιος επιθυμεί αυτή την φορά να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και είναι «ανοικτός» σε διάλογο και υιοθέτηση προτάσεων από την αντιπολίτευση.

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρέχετε ασυλία στους τραπεζίτες για υποθέσεις ασυλίας»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επέκρινε την κυβερνητική επιλογή η σωφρονιστική πολιτική να μεταφερθεί στο Υπουργείο Προπστασίας του Πολίτη και ζήτησε να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο που είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Θα είμαι δίπλα σας» είπε ο κ. Λάππας καθώς όπως είπε σε λίγες ημέρες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί της ΕΕ για την σωφρονιστική πολιτική και εκεί θα είναι όλοι οι υπουργοί Δικαιοσύνης πλην της χώρας μας που θα πάει θα παραστεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κι αυτό είναι ντροπή για την χώρα μας .
Αναφορικά με το χρόνο που έρχονται οι τροποποιήσεις , ο κ. Σπύρος Λάππας μίλησε «για σπουδή» καθώς δεν έχει κυλήσει ο χρόνος για να υπάρχουν συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για ορισμένες τροποποιήσεις είπε ότι διακρίνονται από ιδιαίτερη αυστηρότητας σε ποινές, την μετατροπή πλημμελημάτων σε κακουργήματα και άσκησε έντονη κριτική στην ασυλία που εξασφαλίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας.

Έντονη διαφωνία για το θέμα αυτό άσκησε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης μιλώντας μάλιστα για «άκρως προβληματική τη διάταξη που αίρει την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και αυτή θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από έγκληση. Δηλαδή, η ίδια η τράπεζα να κινήσει ένδικα μέσα» και δεν απέκλεισε η ρύθμιση αυτή να είναι και αντισυνταγματική.

Διαφωνία και από τον «γαλάζιο» Γιάννη Μπούγα

Διαφωνίες εκφράστηκαν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά επιφυλάξεις και από βουλευτές της ΝΔ με τον Γιάννη Μπούγα να αναγνωρίζει «ότι το άρθρο 390 (σ.σ για την απιστία) έχει προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας». Και συνέχισε ο Γιάννης Μπούγας λέγοντας:

«Πρέπει να ενισχυθεί αυτή η αιτιολογία, βεβαίως επισημαίνω το γεγονός της μεταβατικής διάταξης που προβλέπεται από το άρθρο 6, δηλαδή υποβολής εγκλήσεως μέσα σε ένα χρονικό διάστημα έτσι ώστε υποθέσεις εκκρεμείς να μην οδηγηθούν τελικά σε ατιμωρησία». Και κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ: «Το γεγονός ότι προβλέπεται η μεταβατική διάταξη δεν σημαίνει ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. Διότι το εύρος αυτών των περιπτώσεων μικραίνει και μάλιστα μικραίνει πάρα πολύ, διότι έγκληση μπορεί να υποβάλλει μόνο ο δικαιούμενος σε αυτή. Άρα, ο αμέσως παθών που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απάντησε στις επικρίσεις αυτές λέγοντας στους βουλευτές και τα κόμματα που διαφωνούν και λένε αυτά ότι «θα πρέπει να είναι έτοιμοι να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί οι τράπεζες δεν θα προχωράνε την διαγραφή κόκκινων δανείων…» αναγνωρίζοντας πως μπορεί όντως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά αυτό γίνεται για να μην φοβούνται τα τραπεζικά στελέχη να προχωρούν σε κουρέματα και διαγραφές για να μην καταστούν κατηγορούμενοι και πρόσθεσε « με την διάταξη αυτή δεν ευνοούνται οι τραπεζίτες αλλά οι πολίτες που δεν θα χάσουν τα σπίτια τους από τα κόκκινα δάνεια…»

Ανοιχτός ο Τσιάρας στην αυστηροποίηση ποινών για διακινητές και παιδεραστές

Ο κ. Κώστας Τσιάρας παράλληλα έδειξε «ανοικτός» στην αυστηροποίηση περαιτέρω των ποινών για τους παιδεραστές, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος αλλά και για τους διακινητές μεταναστών που ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκαν οι τροποποιήσει των Κωδίκων από την Αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ασκήθηκε μια αμφίπλευρη κριτική και από τα Αριστερά και από τα Δεξιά στοιχείο που δηλώνει ότι κινούμαστε σε σωστή γραμμή» Παρατήρησε επίσης, ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευσης εξυμνεί το έργο της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, όλες οι αλλαγές που εισηγούμαστε σήμερα, πλην 5 που είναι εισήγηση του Υπουργείου, όλες οι άλλες έχουν γίνει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που τα μέλη της είναι τα ίδια» μπορεί η νομοπαρασκευαστική είπε «να εμπλουτίσθηκε με κάποια ακόμα μέλη αλλά ο κορμός της είναι ο ίδιος.

Για την άμεση τροποποίηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε προβληματικές καταστάσεις να δημιουργούνται και μην θέλετε να σας αναφέρω ονόματα, ενώ για την αυστηροποίηση σε διατάξεις μετακινήσεων ανέφερε πως ενσωματώνουμε την σχετική κοινοτική Οδηγία, δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από την Οδηγία».

Αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Βουλής προικειμένου να διεξαχθεί ακρόαση φορέων

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις