Πολιτική

Πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση για συνεργασία των κομμάτων του προοδευτικού τόξου στην υπόθεση των Τεμπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και επιθυμεί να συνεργαστεί με την Νέα Αριστερά, είναι όμως αρνητικός στην συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων που ανήκουν στο προοδευτικό τόξο είχε χθες Τρίτη (6.5.25) ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει κοινός τόπος στο θέμα των Τεμπών. 

Όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή, Κωνσταντοπούλου. Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς συνομίλησε και με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα σε όλες τις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ιδιαίτερα θετικό. Για μια ακόμη φορά, αρνητικό εμφανίστηκε το ΚΚΕ το οποίο παραδοσιακά εμφανίζεται  επιφυλακτικό απέναντι στα «μέτωπα». 

Ακόμα ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς έκανε γνωστό οτι θα επιδιώξει συναντήσεις με τους επικεφαλής των κομμάτων αν και για την ώρα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο.

Με βάση ωστόσο τις τοποθετήσεις των κομμάτων όλα δείχνουν ότι η συνεργασία θα μπορούσε να επιτευχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι δεν χρειάζεται τις υπογραφές των βουλευτών κανενός άλλου κόμματος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και επιθυμεί να συνεργαστεί με την Νέα Αριστερά καθώς και αυτός δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει το σχετικό αίτημα για την προανακριτική επιτροπή, είναι όμως αρνητικός στην συνεργασία με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει καταφερθεί εναντίον των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς. 

Από την άλλη, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς μαζί με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δεν επαρκούν, προκειμένου μόνα τους αυτά τα δύο κόμματα να καταθέσουν σχετικό αίτημα. 

Πάντως στην συνέντευξή που έδωσε στο 5ο ΟΤ Forum, σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως μετά την παρωδία Τριαντόπουλου οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης πρέπει να επιδιώξουν τον «μέγιστο δυνατό συντονισμό» για την περίπτωση Καραμανλή, ενώ τόνισε πως από τη Νέα Αριστερά θα επιδιωχθούν και συναντήσεις τις επόμενες μέρες για να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ανέφερε πως «δεν αρκεί η κοινοβουλευτική αριθμητική», αντιθέτως «οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μπάλα μόνος του», αφήνοντας να εννοηθεί ανάγκη περαιτέρω συνεννόησης των δημοκρατικών κομμάτων.

«Στη χώρα μας βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση – θεσμική, πολιτική και οικονομική. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εμφανίσει μια πραγματικότητα τεχνητή η οποία αφορά λίγους, αυτό το οποίο βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι μια πολύ βαθιά περιφρόνηση και υποβάθμιση βασικών δημοκρατικών θεσμών, όπως είναι η δικαιοσύνη. Όσα συμβαίνουν στην υπόθεση των Τεμπών είναι αδιανόητα. Ζήσαμε ήδη την παρωδία της υπόθεσης Τριαντόπουλου και ετοιμάζουν νέα συγκάλυψη με τη νέα δικογραφία για τον κ. Καραμανλή. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να επιδιώξουν τον μέγιστο δυνατό συντονισμό. Δεν αρκεί η κοινοβουλευτική αριθμητική. Οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν παίζει μπάλα μόνος του, ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Μητσοτάκης σε Σίσι: Οι χώρες μας πυλώνες σταθερότητας – Προειδοποίηση σε Ερντογάν: Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι 11
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 10
Στη Ρώμη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train o Κυρανάκης: Σύγχρονα τρένα «και όχι “σαπάκια”» θέλει η κυβέρνηση
Η επίσκεψη Κυρανάκη είναι ουσιαστικά προπαρασκευαστική της επίσκεψης που προγραμματίζει να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Ρώμη για συνάντηση με την ομόλογο του, Τζόρτζια Μελόνι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2