Πολιτική

Πούτιν σε Τσίπρα: Ήρθες την κατάλληλη στιγμή!

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επανεκκινήσει τις ελληνορωσικές σχέσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τον υποδέχθηκε με θερμά λόγια στο Κρεμλίνο, εκφράζοντας τη χαρά του που γνωρίζονται και προσωπικά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συνομιλήσει μόνο τηλεφωνικά.

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Τσίπρας στην αντιφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξαιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης».
«Αυτή η σχέση διατηρήθηκε στα αισθήματα φιλίας και αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία»
, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι τα αισθήματα χαράς συμπληρώθηκαν από τη μεγάλη συγκίνησή του γιατί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία «αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης». «Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της είχε το βαρύτερο φόρο αίματος», παρατήρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε το γεγονός ότι «έως πρόσφατα η Ρωσία ήταν κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας, είχε την πρώτη θέση στον συνολικό όγκο των ανταλλαγών και το διάστημα του 2009-2013 ο όγκος αυτός αυξήθηκε πάνω από δύο φορές. Όμως δυστυχώς την περασμένη χρονιά μειώθηκε μεμιάς κατά 40%».

Για το λόγο αυτό εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Ρώσος ηγέτης, επίσης, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή», τονίζοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Από ρωσικής πλευράς ο Β. Πούτιν συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από τον διπλωματικό του σύμβουλο Γιούρι Ουσακόφ, καθώς και τον συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τη συνεργασία με την Ελλάδα και υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες θα ακολουθήσει η διευρυμένη διαβούλευση των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή εννέα μελών από κάθε πλευρά, και με το πέρας αυτής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες: το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.

Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις σε ελληνικά, ρωσικά, αλλά και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιδεικνύουν ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον για τη διμερή ελληνορωσική διαβούλευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης, Φάμελλος και Κουτσούμπας άκουσαν τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα – Τα μηνύματά τους για το 2026
Στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ άκουσε τα κάλαντα ο Ανδρουλάκης, στον Περισσό απόλαυσε τα κάλαντα από την χορωδία της ΚΝΕ ο Κουτσούμπας και στην Θεσσαλονίκη στα γραφεία τους ΣΥΡΙΖΑ στη Θέρμη βρέθηκε ο Φάμελλος
Kάλαντα της Πρωτοχρονιάς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, από την αδελφότητα Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά
Κόντρα του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και για τις μεταβολές στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
«Μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με μία κυβέρνηση, που είναι επικίνδυνη για τη χώρα, διευρύνει τις ανισότητες και μοιράζει στα καρτέλ τον πλούτο της χώρας» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης