Πολιτική

Πρόεδρος Δημοκρατίας, ανασχηματισμός και καθημερινότητα τα «στοιχήματα» της κυβέρνησης για το 2025

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα

Δουλειά πιάνει ξανά από σήμερα (07.01.2025) η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις προκλήσεις του 2025 να είναι μπροστά της ανοιχτές. Μία από τις πολιτικές εκκρεμότητες που θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση του για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, για να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι ψηφοφορίες στη Βουλή.

Με βάση το Σύνταγμα (άρθρο 32), η εκλογή του / της Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ξεκινά έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του / της εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (λήγει 13 Μαρτίου) και προβλέπονται έως και πέντε ψηφοφορίες για να βγει «λευκός καπνός».

Η ορκωμοσία τοποθετείται στις 13 Μαρτίου και στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για τη «δεύτερη πρόκληση», τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Ανασχηματισμός

Η αναδιάρθρωση του υπουργικού σχήματος τοποθετείται μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αποτελεί ένα βασικό πολιτικό στοίχημα.

Δρομολογείται στη μέση της θητείας της κυβέρνησης, με «βαριά» ατζέντα προεκλογικών δεσμεύσεων να μένουν να υλοποιηθούν.

Οι αλλαγές -το αν θα είναι σημειακές ή ευρύτερες- και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα σηματοδοτήσουν και τα πεδία στα οποία θα δώσει έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου έως τις εθνικές εκλογές.

Καθημερινότητα

Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι εδραία η πεποίθηση ότι τις εκλογικές επιδόσεις θα τις κρίνει η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ακρίβεια, πρόβλημα στέγασης -υψηλά ενοίκια, ασύμφορο κόστος ζωής, υγεία, θέματα ασφάλειας, παιδεία είναι μερικά από τα «αγκάθια» με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη καθημερινά η κοινωνία.

Η εντολή στους υπουργούς είναι να «τρέξουν» με τους πιο εντατικούς ρυθμούς, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεση τους, δράσεις και μεταρρυθμίσεις που να έχουν θετικό αποτύπωμα στους πολίτες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στις πλάτες του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πρέπει να συνεχίσει τον «μαραθώνιο αγώνα» για την τιθάσευση της φοροδιαφυγής, ώστε να προκύψουν νέα έσοδα που θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό στο τέλος του 2025 να προχωρήσει σε νέες μειώσεις φόρων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες και δη τη μεσαία τάξη.

Μια «πράξη δικαιοσύνης», όπως επισημαίνουν κάποια στελέχη, δεδομένου πως είναι η πιο… αδικημένη τάξη από πλευράς επιβάρυνσης και παράλληλα αυτή που κρίνει εν πολλοίς και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα οφείλει να έχει το βλέμμα της από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό» – Τι είπε για Τουρκία
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έφερε ως παράδειγμα την πρόσβαση στη διώρυγα του Σουέζ, χαρακτηρίζοντάς την «ζήτημα επιβίωσης» για την Ελλάδα και τα λιμάνια της χώρας μας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων – «Φόρος τιμής σε όσους θυσιάστηκαν»
«Με την από κοινού κατάθεση στεφάνων, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους υπηρέτησαν και θυσιάστηκαν» έγραψε σε ανάρτησή της η Αμερικανίδα πρεσβευτής
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ 5