Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρόταση μομφής – Πικραμμένος: Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη

Πρόταση μομφής – Πικραμμένος: Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής εκτόξευσε ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε, ακόμα, πως η ΑΔΑΕ δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος έδωσε σκληρές απαντήσεις για το πλαίσιο λειτουργίας της ΑΔΑΕ και τις προσπάθειες επιλεκτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πικραμμένος υπενθύμισε ότι ήδη από το 2009 υπάρχει γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -η οποία μάλιστα επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις έως το 2011- που ξεκαθαρίζει ότι η ανεξάρτητη αρχή δεν λειτουργεί πέρα και πάνω από τις εξουσίες ή τις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης.

«Το πλαίσιο της λειτουργίας, της δικαιοδοσίας και των αρμοδιοτήτων της (Δικαιοσύνης) ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως, οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται στη δικαστική λειτουργία αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας», ανέφερε ο πρώην ανώτατος δικαστικός, διαβάζοντας τη γνωμοδότηση του 2009.

Πικραμμένος: «Οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης»

Ο κ. Πικραμένος, από την έναρξη της ομιλίας του, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο ζήτησε να μιλήσει είναι για να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής Δικαιοσύνης, ως πρώην δικαστικός λειτουργός, δεδομένου ότι οι υποκλοπές έχουν φτάσει στα χέρια της, και μετά το θέμα που ανέκυψε σχετικώς με το εύρος των αρμοδιοτήτων και τον τρόπο με τον οποίο η ΑΔΑΕ τις ασκεί αλλά και την επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την γνωμοδότησή του.

Αφού διευκρίνισε ότι αυτά τα οποία θα αναφέρει δεν στρέφονται κατά του προσώπου του κ. Ράμμου αλλά αναφέρονται στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει η ΑΔΑΕ, ανέγνωσε στο Σώμα γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του 2009, επί ερωτήματος της Διευθύνσεως Ασφαλείας Αττικής, η οποία επιβεβαιώθηκε από δύο μεταγενέστερες γνωμοδοτήσεις του 2009 και του 2011.

Σύμφωνα με αυτή: «Η δικαστική λειτουργία είναι μία εκ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, το πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοδοσίας των αρμοδιοτήτων της οποίας ορίζεται προεχόντως από το Σύνταγμα και δεν υπόκειται ούτε στις άλλες δύο εξουσίες, ούτε πολύ περισσότερο σε οποιαδήποτε από τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αντιθέτως, οι Ανεξάρτητες Αρχές υπόκεινται στην δικαστική λειτουργία, αφού οι αποφάσεις ελέγχονται από αυτή και προεχόντως από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Την απόφαση της δικαστικής αρχής, για την άρση του απορρήτου της ελεύθερης επικοινωνίας, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 19 του Συντάγματος και των εκάστοτε ισχύοντα εκτελεστικό νόμο και το εάν η άρση έγινε συννόμως, αρμόδια να κρίνει είναι μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη μέσω των οργάνων της. Η συσταθείσα με τον νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως το εάν η Δικαιοσύνη, δια των οργάνων, άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως».

Πικραμμένος: «Πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διερωτήθηκε κατόπιν αυτού, «πού ήταν οι κύριοι συνταγματολόγοι όταν με τόση ευκολία εστράφησαν κατά του προσώπου του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;» και ξεκαθάρισε:

«Εγώ δεν λέω ότι ο ένας έχει δίκιο κι άλλος έχει άδικο εγώ λέω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα και το ζήτημα αυτό θα το λύσουν τελικά τα δικαστήρια. Όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτό». Κάλεσε μάλιστα «να αφήσουμε ήσυχη την Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε αναλόγως με το αν μας αρέσουν οι αποφάσεις της και ας μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τί κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους».

Πικραμμένος: «Δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν»

«Η συσταθείσα με το νόμο του 2003 Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ούτε νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιοδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η Δικαιοσύνη δια των οργάνων άσκησε συννόμως ή μη το δικαίωμα άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ η θέσπιση τέτοιας διατάξεως θα ευρίσκετο εκτός της συνταγματικής τάξεως», συνέχισε ο κ. Πικραμμένος, διερωτώμενος για ποιο αντιδρούν τώρα οι συνταγματολόγοι ενώ τότε δεν είχε υπάρξει η παραμικρή διαφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να αποδέχεται μόνον τις αποφάσεις που την ικανοποιούν.

«Πρέπει να προασπίσουμε το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης και να μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν βγάζει αποφάσεις που μας αρέσουν ή που δε μας αρέσουν. Διότι αυτό το πράγμα γίνεται», τόνισε ο άλλοτε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κάνει ήσυχη τη δουλειά της, ας μην την εργαλειοποιούμε ανάλογα με το αν μας αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της. Και να μην σπεύδουμε να λέμε ότι εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και οι άλλοι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους και λοιπά και λοιπά», προσέθεσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις