Πολιτική

Σε εξέλιξη η συζήτηση για την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

Στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας συζητείται αυτή την ώρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”.

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου εθνικής κυριαρχίας, από το 1947», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και προσέθεσε:

«Η κυβέρνηση εισηγείται στην εθνική Αντιπροσωπεία την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος της χώρας μας, για την αύξηση των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή του Ιονίου πελάγους και μέχρι το Ταίναρο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν κανείς συνυπολογίσει τον χώρο ο οποίος δημιουργείται από το νόμιμο, κατά το διεθνές δίκαιο, κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στο σημείο αυτό ότι η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ότι η έκταση της Κρήτης είναι κατά τι πάνω από 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Άρα είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για εμένα, εξ ονόματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία το νομοσχέδιο αυτό», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Καθορισμός αιγιαλίτιδας

Το νομοσχέδιο “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έκδοση και θέση σε ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Με το σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι προβλέψεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο νόμος θα έχει εφαρμογή σε όλη τη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της ελληνικής Επικράτειας καθώς και τα νησιά και τους βράχους της κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δεκεμβρίου του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου, η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ανωτέρω περιοχή το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετά του υπερκείμενου εναέριου χώρου καθορίζεται στα 12 ναυτικά μίλια και υπολογίζεται από τις γραμμές βάσης των ακτών.

Ιστορική συνεδρίαση

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είναι η πρώτη φάση μιας σειράς ενεργειών που η Ελλάδα έχει δικαίωμα να πράξει, δηλαδή να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο σε όλη την επικράτεια της», ανέφερε με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

«Ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής κατέθεσε ωστόσο την «έντονη διαμαρτυρία της για την οργάνωση της συζήτησης» δεδομένου ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, θα ακολουθήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Rafale.

Τις ενστάσεις του για τη χρονική σύμπτωση της συζήτησης δύο νομοσχεδίων, αρμοδιότητας της ίδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής διατύπωσε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι οι δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας προγραμματίστηκαν, η πρώτη (σ.σ. για τα 12 νμ στο Ιόνιο) για τις 2:00 το μεσημέρι και η δεύτερη (σ.σ. για τα Rafale) στις 5:00 το απόγευμα επειδή το νομοσχέδιο για τα Rafale κατατέθηκε από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 4
Κυριάκος Μητσοτάκης – Τζόρτζια Μελόνι: Συνάντηση στη Ρώμη τη Δευτέρα – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας η ατζέντα είναι ευρεία και πολλές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Τζόρτζια Μελόνι
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης