Πολιτική

Τσίπρας στη Βουλή: Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από κάθε άλλη φορά – Τα καρφιά στους δανειστές

- Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με δική του πρωτοβουλία ενημερώνει τη Βουλή για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις
- Ο κ. Τσίπρας για την πρόταση των δανειστών δήλωσε πως τον εξέπληξε δυσάρεστα
- Ο Αντώνης Σαμαράς τον κατηγόρησε πως η κυβέρνηση έλεγε διαρκώς ψέματα για το email Χαρδούβελη
- Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προϊδεάσει για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα μιλώντας για απαράδεκτες απαιτήσεις από τους δανειστές
- Ήδη το Μαξίμου έχει στείλει μήνυμα στους δανειστές λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τις θέσεις της και τώρα είναι η σειρά των Θεσμών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με δική του πρωτοβουλία ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρνει το θέμα των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στη Βουλή σε μία προσπάθεια τόσο να ενημερώσει το Σώμα όσο και να φέρει προ των ευθυνών τους και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων, μπροστά στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και την πιο κρίσιμη καμπή της και για αυτό ήθελε να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τους Έλληνες πολίτες. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει κάτι και στόχος είναι να έρθει η καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Όπως σημείωσε πως από την αρχή η κυβέρνηση ήθελε μία ευρωπαϊκή λύση για το ελληνικό ζήτημα, μία λύση ουσιαστική μακριά από τη λιτότητα. O κ. Τσίπρας μίλησε για την ελληνική πρόταση που κατέθεσε το Μαξίμου στους δανειστές, μιλώντας πως αυτή η πρόταση δεν είχε τις ελληνικές θέσεις, αλλά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Brussels Group.

Σημείωσε πως η ελληνική πρόταση είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και πως το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παραδέχθηκε πως στην ελληνική πρόταση υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά σημείωσε πως θα είναι δυνατή εάν αλλάξει η συνταγή των μνημονίων και της λιτότητας. Έθεσε το θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας πως για να επιτευχθεί μία σωστή συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί και λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι αναγκαία μία λύση που θα τελειώνει τα σενάρια για έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η πρόταση των θεσμών που του παρέδωσε ο Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα, λέγοντας πως δεν περίμενε πως θα του δώσουν μία πρόταση που δεν έχει λάβει υπόψιν τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση των Θεσμών για κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, λέγοντας πως κανείς βουλευτής δεν θα μπορούσε να ψηφίσει κάτι τέτοιο.

Ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις από τους δανειστές με εξοντωντικά μέτρα, λέγοντας πως θεωρεί πως αυτή η πρόταση ήταν μία κακιά στιγμή για την Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να τοποθετηθούν για το εάν συμφωνούν με τις προτάσεις των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της παρά τον στραγγαλισμό που έχουν επιβάλει οι θεσμοί στην ελληνική οικονομία. Κατηγόρησε την ΕΚΤ πως χωρίς νομικό έρεισμα επιβάλλει τον οικονομικό στραγγαλισμό, κάνοντας λόγο πως δεν είναι και ηθικό.

Για τη συμφωνία δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως είναι περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά και επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση έμεινε όρθια στη διαπραγμάτευση. Αναφερόμενος στην πληρωμή του ΔΝΤ δήλωσε πως ο χρόνος δεν λιγοστεύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους υπόλοιπους.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις στα εργασιακά με νομοθετική πρωτοβουλία και με βάση τον ILO. Zήτησε ψυχραιμία τις επόμενες ημέρες που θα είναι στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση και κάλεσε και τον λαό να είναι ψύχραιμος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Τέρμα η ασυλία στο διαδίκτυο – Θα κινηθούμε νομικά κατά όσων απείλησαν ζωές τις τελευταίες μέρες
«Τέρμα η εντύπωση ότι μπορείς να παίρνεις ανώνυμα ή επώνυμα το πληκτρολόγιό σου και να γράφεις στους ανθρώπους της ΝΔ ότι καλά σας έκαναν. Υποκινούν βία», ανέφερε ο γραμματέας της ΝΔ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης 32
Αλέξης Τσίπρας στο Politico: Η κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ και στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ασκεί κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και παρουσιάζει τις βασικές κατευθύνσεις της πρότασής του ενόψει εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας 27
Στέλιος Κούλογλου: Τον παρακολουθούσαν με το Pegasus ενώ ερευνούσε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ευρωβουλή
Σύμφωνα με το Citizen Lab η πρώτη μόλυνση της συσκευής του Στέλιου Κούλογλου καταγράφηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 και ακολούθησαν δύο ακόμα επιβεβαιωμένες μολύνσεις στις 6 και 7 Μαρτίου 2023
Ο Στέλιος Κούλογλου
Μήνυμα αυτονομίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη - «Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν κριθεί - Στο χέρι των πολιτών η πολιτική αλλαγή»
Για το κόμμα Καρυστιανού, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική αλλαγή δεν έρχεται από κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά από κόμματα με κυβερνητικό πρόγραμμα
Νίκος Ανδρουλάκης
Η απάντηση της ΕΛΑΣ στο Μαξίμου για τις δηλώσεις Κυρανάκη: «Ο κατήφορος είναι ο δικός σας δρόμος»
Σύμφωνα με πηγές του newsit.gr, οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν την ταύτιση της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα με ένα κλίμα έντασης και διχασμού
Κωνσταντίνος Κυρανάκης 7