Πολιτική

Σκέρτσος: Στροφή Ερντογάν στη Δύση – Στόχος η ηρεμία με την Τουρκία αλλά χωρίς υπαναχώρηση στις κόκκινες γραμμές

   

Το μήνυμα πως στόχος της Ελλάδας είναι οι σχέσεις ηρεμίας με την Τουρκία αλλά χωρίς υπαναχώρηση στις κόκκινες γραμμές έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Βλέπουμε στροφή του Ταγίπ Ερντογάν στη Δύση. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας γιατί οδηγεί σε εξομάλυνση. Δεν είμαστε επιθετική δύναμη, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», τόνισε ο ίδιος.

«Ένας από τους βασικούς στόχους, να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ηρεμία με την Τουρκία. Η Ελλάδα εξοπλίστηκε περισσότερο, έχουμε πιο δυνατή φωνή στο εξωτερικό, μέσα από τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών καταφέραμε να εδραιώσουμε την ελληνική θέση ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος στον ΑΝΤ1.

«Εμείς θέλουμε να βαδίσουμε στην ειρηνική συνύπαρξη χωρίς επίλυση ενδεχομένως ή και στην επίλυση. Δεν είναι της παρούσης. Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έκαναν ένα πρώτο βήμα. Έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, η Τουρκία τις δικές της. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έδειξαν ότι ξέρουν να υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και εθνικά δίκαια. Καμία παραχώρηση στις εθνικές κόκκινες γραμμές, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι τα θέματα που βάζουμε στο τραπέζι. Και μόνο η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης από την Τουρκία είναι υποχώρηση. Καμία υποχώρηση που δεν πρέπει να γίνει δεν θα γίνει. Θελουμε επίλυση αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και χωρίς επίλυση».

«Αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά»

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Έγιναν βήματα. Ανακοινώθηκαν κάποια σημαντικά πακέτα εκπτώσεων με έμφαση στην οικογένεια, στις μετακινήσεις με αυτοκίνητο. Όντως, είδαμε ότι υπήρξαν αυξήσεις, σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητες. Παρακολουθούμε την αγορά. Δεν αντέχει το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών περαιτέρω πιέσεις και αδικαιολόγητη κερδοφορία».

Για τον πληθωρισμό σημείωσε ότι ήδη έχει παρουσιαστεί το νέο οικονομικό νομοσχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει αυξήσεις, ενισχύει το εισόδημα και δίνει παράταση στο market pass. «Δίνουμε τόσο όσο μπορούμε και αυτό επιβραβεύεται στην κάλπη. Οι πολίτες επιβραβεύουν τη συνέπεια», υπογράμμισε.

«Εποχική η αύξηση τιμών στα τρόφιμα»

Ειδικά για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως αυτήν την περίοδο έχουμε εποχική αύξηση τιμών, η οποία είναι καθαρά συγκυριακή και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αισχροκέρδεια.

Επιπλέον, σημείωσε πως υπάρχει καθυστέρηση 4-6 μηνών για να περάσουν οι αυξήσεις και οι μειώσεις στις τιμές στην ενέργεια και στις τιμές των προϊόντων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Έπεσαν οι υπογραφές για τα 157 χλμ. του ΒΟΑΚ - Μητσοτάκης: «Σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, ας την υποδεχτούμε ενωμένοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εγρήγορσης στους τοπικούς φορείς, με φόντο τα τροχαία δυστύχημα στην Κρήτη, προαναγγέλλοντας σημαντικές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο νησί
Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή υπογραφής του ΒΟΑΚ 7
Μέτρα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια ανακοινώνει η υπουργός Παιδείας: Οι «ποινές» σε «ταραχοποιούς» φοιτητές και σε πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τους νόμους
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει νέα μέτρα και να προβεί και σε βελτιώσεις σε νομοθετήματα που είχε φέρει ως σήμερα για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
Μητσοτάκης για τον νέο Πάπα Λέοντα 14ο: «Η ηγεσία σας έρχεται σε μία εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις»
Στο μήνυμά του για τον 267ο Ποντίφικα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη για ενότητα, συμπόνια και διάλογο μεταξύ λαών και θρησκειών
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στο TikTok: Μπες κι εσύ στο axiologisi.ypes.gov.gr και δώσε τον βαθμό σου όπως στην Eurovision για να γίνουμε καλύτεροι
«Δίνουμε το πρώτο λόγο στους πολίτες για να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες στο Δημόσιο αλλά και στον Δήμο σας», λέει στο βίντεο που «ανέβασε» στο TikTok ο Πρωθυπουργός
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 6
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες
«Η τεχνολογία και ειδικά η AI είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης