Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για θεραπευτικά προγράμματα στις φυλακές

Κατατίθεται αύριο Δευτέρα (27.06.2016) στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τη λειτουργία στις φυλακές θεραπευτικών προγραμμάτων για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά. Δίνει δυνατότητα αποφυλάκισης των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων εφόσον εκτίσουν το 1/6 της ποινής τους.

Το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο για την απεξάρτηση στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος παρουσίασε σήμερα (26.06.2016) Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης και στον χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.

Το σχέδιο αφορά στη λειτουργία, σε κάθε φυλακή, θεραπευτικών προγραμμάτων διάγνωσης της εξάρτησης, σωματικής αποτοξίνωσης και ψυχικής απεξάρτησης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 31 έως 35 του Νόμου 4139/2013.

Με βάση το νέο αυτό πλαίσιο, οι εγκεκριμένοι από τον νόμο φορείς, το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ), θα μπορούν να λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν διάγνωση και σωματική αποτοξίνωση στον τοξικοεξαρτημένοκρατούμενο, αλλά θα του δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει και στη φάση της ψυχικής απεξάρτησης. 

Επίσης, θα του παρέχεται με το νέο πλαίσιο συνδυαστικά η δυνατότητα να αποφυλακιστεί με την συμπλήρωση του 1/6 της ποινής και να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του, μέσα στην ίδια την κοινωνία. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση του κάθε εξαρτημένου κρατουμένου στη θεραπεία, υποβοηθώντας τον παράλληλα να ζήσει μια ζωή χωρίς έγκλημα και χωρίς ουσίες. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται μια ορθολογικά οργανωμένη αντεγκληματική πολιτική προσανατολισμένη στον στόχο της κοινωνικής επανένταξης.

Σήμερα στις ελληνικές φυλακες κρατούνται 1177 άτομα που έχουν διαγνωσθεί με ιατρική γνωμάτευση ή δικαστική απόφαση ως τοξικοεξαρτημένοι, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων με βάση τον νόμο περί των ναρκωτικών είναι 2049. Συνολικά στις 33 ελληνικές φυλακές διαβιούν σήμερα 9.896 κρατούμενοι συνολικά (στοιχεία της 16 Ιουνίου 2016).

Ειδικότερα τα στα προγράμματα απεξάρτησης στις αρχες του 2016 συμμετείχαν:

• 653 τοξικοεξαρτημένοι στα λειτουργούντα συμβουλευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές.

• 111 στα λειτουργούντα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

• 100 στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

• 98 στα προγράμματα Θεραπείας και Συμβουλευτικής του 18 ΑΝΩ.

• 36 στο πρόγραμμα απεξάρτησης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

• 10 στους Ναρκομανείς Ανώνυμους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 18
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ