Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να πάρει μέρος στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τραπέζι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών και η πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται απόψε στις Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές την ανάγκη ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς και το σύνολο των προσώπων που θα αναλάβουν τις ανώτατες θεσμικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίζουν την ενότητα και τα ιδανικά της Ε.Ε. –όπως την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή- μιας Ε.Ε. πιο ελκυστικής προς τους πολίτες που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και στην οικονομική και κοινωνική σύγκλιση και όχι στη λιτότητα, αναμένεται.

Το δείπνο συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αντικείμενο την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Στο δείπνο θα γίνει, επίσης, μια πρώτη συζήτηση για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Τουσκ προκειμένου να κάνει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην τακτική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Ιουνίου, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις συνολικά επί του πακέτου των διορισμών.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει τα ζητήματα αυτά και να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε την επόμενη πενταετία, στη διάρκεια της Συνόδου των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου.

Πριν από το δείπνο, στις 15.45 ώρα Βελγίου ο κ. Τσίπρας θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 και το δείπνο για τις 18.00.

Μετά την ολοκλήρωση του δείπνο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 απαιτεί τροποποίηση του νόμου», λέει η Αθήνα μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν δύο προβλέψεις στην αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία
F-35 των ΗΠΑ
Το plan b της κυβέρνησης για τους αγρότες με πρόστιμα – Σκέψεις για απάντηση με συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «παράνομες πράξεις» από τους αγρότες με την κατάληψη των δρόμων και συμπλήρωσε «υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του νόμου με μια σειρά διατάξεων
Τρακτέρ
33
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες: Η προειδοποίηση για άμεσο τερματισμό των μπλόκων και οι αιχμές περί «τραμπούκων»
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσέλθουν σε διάλογο αγρότες που εκπροσωπούν όλα τα μπλόκα και ιδανικά εκπρόσωποι συνολικά του αγροτικού κόσμου
Κυριάκος Μητσοτάκης 27
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο για να μη σπάσει το μέτωπο
«Αντιστροφή της πραγματικότητας ότι τους δρόμους κλείνει η Τροχαία» - «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο των αιτημάτων τους, πόσο μάλλον όταν αρνούνται να προσέλθουν σε έναν διάλογο»
Κυριάκος Μητσοτάκης
331