Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Στοιχεία φωτιά για τα “μαύρα” ταμεία της Siemens

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συνεχίζεται και σήμερα η κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου στην Εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της  Siemens.
 


Η κατάθεση ξεκίνησε χθες Τετάρτη. Η κ. Μπουγάτσου ανέφερε πως, σύμφωνα με τον Μ. Χριστοφοράκο, η Siemens έδινε κάθε χρόνο 1 έως 4 εκατ. ευρώ στα δύο μεγάλα κόμματα κι ότι χρήματα ζητήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας μέχρι και το 2007.
Μάλιστα, επικαλούμενη την κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου στην Γερμανική Δικαιοσύνη, κατέθεσε πως αποκαλύπτεται ότι πάντα η εταιρεία φρόντιζε να πληρώνει την «κεφαλή», αυτόν δηλαδή που έπαιρνε την απόφαση για μια σύμβαση, προκειμένου «να ξέρουν και οι κάτω από αυτόν τι πρέπει να κάνουν». Μάλιστα αναφέρει πως, κατά τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens, η προμήθεια του 2% προς τα πολιτικά πρόσωπα δεν αποτελούσαν… επιθετική πολιτική γιατί οι ανταγωνιστές στις δουλειές που «χτυπούσαν», όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Χριστοφοράκος, «έδιναν 10 φορές περισσότερα».

Όσον αφορά στο ημερολόγιο του Χριστοφοράκου, το οποίο αποκάλυψε και δημοσιοποίησε η δημοσιογράφος, κατέθεσε πως κατέγραφε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τις συναντήσεις που είχε την τελευταία 10ετία. Κι όσον αφορά στις σελίδες που λείπουν… η μάρτυς κατέθεσε πως ο ίδιος πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Hellas της είχε πει πως… τις αφαίρεσε για να μη δημιουργήσει πρόβλημα στους φίλους του!!!

Η κ. Μπουγάτσου ισχυρίστηκε πως 2 τραπεζικοί λογαριασμοί που βρίσκονται σε Ελβετικές τράπεζες και περιλαμβάνουν χρήματα 1 εκατ. ευρώ, φαίνεται να προορίζονταν για τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, γιατί 2 μέλη της Χαριλάου Τρικούπη της ζήτησαν να μην προχωρήσει η συναλλαγή.  Να θυμίσουμε ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ έχει αποδειχτεί πως είχε εισρεύσει ήδη ένα εκατ. ευρώ μέσω του πρώην «στρατηγού» της Χαρ. Τρικούπη, Θόδωρου Τσουκάτου.

Η δημοσιογράφος κατέθεσε πως στελέχη της Siemens στην Ελλάδα, μόλις έμαθαν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε το πράσινο φως για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μέχρι 3% χωρίς έλεγχο, o Μιχάλης Χριστοφοράκος, τη ίδια ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος στη Βουλή, η Siemens Ηellas κατέθεσε 20,9 εκατ. ευρώ σε τράπεζα στο Μαρούσι (SOSIETE GENERAL). 

Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι από τη Siemens διακινήθηκαν χρηματικά ποσά την περίοδο 1990 – 1994 προς την εταιρεία MAYO (εταιρεία που είχε συνδεθεί με τον Κων. Μητσοτάκη) αλλά οι λογαριασμοί αυτοί δεν ανοίχτηκαν ποτέ από τον ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό. 

Η κ. Μπουγάτσου περιέγραψε με λεπτομέρειες πως ξεκίνησαν οι πληρωμές πολιτικών προσώπων και κομμάτων στην Ελλάδα… Αρχικά είπε, ο κ. Χριστοφοράκος εκμεταλλεύτηκε τις διαφημιστικές εταιρείες και τις εταιρείες επικοινωνίας που αναλάμβαναν τις προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων.
 
Είχαν μεγάλο τζίρο και μεγάλες επιστροφές χρημάτων χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα δυνατό να γίνει διακίνηση χρημάτων στα κομματικά ταμεία…Ο κ. Χριστοφοράκος, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, έχει δηλώσει πως χρηματοδοτήσεις έπαιρναν και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., πάντα στις Εθνικές, τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές εκλογές. 

Η δημοσιογράφος επιβεβαίωσε ότι, επί των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο, δινόταν το 2% ως μίζα για πολιτικά πρόσωπα και το 8% για τους κρατικούς αξιωματούχους υπηρεσιακούς, παράγοντες και μέλη επιτροπών, δηλαδή η μίζα άγγιζε το 10% του τζίρου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε