Πολιτική

Στόλτενμπεργκ: Ιστορική μέρα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

“Iστορική μέρα” χαρακτήρισε τη σημερινή με την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

“Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ” ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως “προσκεκλημένοι” στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η “ιστορική μέρα” δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία “μακρά πορεία”.

“Πρέπει να αναγνωρίσω […] τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν” επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι “ποτέ ξανά” δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. “Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής” υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε “ομαλά” και πως δεν θα υπάρχουν “εκπλήξεις”.

“Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία”, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και οι “εχθροί” της συμφωνίας θα πειστούν μόλις δουν τα αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία της “φιλίας” και της “συμμαχίας” μεταξύ γειτονικών χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «επαναστατικό αυτονόητο» για αξιολόγηση και διαφάνεια στο Δημόσιο και η Εθνική Στρατηγική για τη βία των ανηλίκων
«Είμαστε δίπλα στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως, είμαστε δίπλα στα παιδιά, για να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που τα προστατεύει» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Πολάκης για εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: Πρέπει να έχει την κοινωνική αποδοχή – Πού διαφώνησε με Φάμελλο
«Ο αρχηγός πρέπει να συγκεντρώνει την κοινωνική αποδοχή, άρα δεν είναι καλό να γίνουν βήματα πίσω» είπε ο βουλευτής Χανίων για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ