Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είδηση» έβγαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη, μηνιαία, συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, έκανε γνωστό ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο.

«Επειδή όλοι πρέπει να να βάζουμε πλάτη σε αυτή την συλλογική προσπάθεια θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια, είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με μερικές αλλαγές στην συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. «Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν από την εφαρμογή τους. Η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», τόνισε.

Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ λέγοντας ότι ενημέρωσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές και τα μέλη του κογκρέσου και για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο και πόσο σημαντικό είναι σε μία εποχή όπου η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην Ουκρανία να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στο Νταβός όπου όπως είπε επαναβεβαίωσε και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ότι «η Ελλάδα έχει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο, είναι μια χώρα η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω τις τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους αλλά κι από την οικονομική κοινότητα ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος, ως μία χώρα η οποία έχει βρει πια το δρόμο της, μια χώρα της οποίας το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και εξαιρετικά ευοίωνο».  

Δεν θα αφήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις απροστάτευτα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο κύμα ακρίβειας και είπε ότι «εμείς ασχέτως των αποφάσεων της Ευρώπης έχουμε προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο στήριξης με πολλούς άξονες».

Τόνισε μάλιστα, ότι «Το τι κάνουμε όμως σε εθνικό επίπεδο είναι δικιά μας πολιτική επιλογή και έχω πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απροστάτευτα απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων όσον αφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους οποίους οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας».

Για την Σύνοδο Κορυφής είπε ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου».

Και κατέληξε: «Κατά συνέπεια το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο ή το μεθεπόμενο ενδεχομένως ευρωπαϊκό συμβούλιο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις