Πολιτική

Μητσοτάκης στο Europe Gulf Forum: Η Ελλάδα εγγυήτρια της ελεύθερης ναυσιπλοΐας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στους συνομιλητές του τη σημασία που έχει για την παγκόσμια οικονομία η ελεύθερη διέλευση στα Στενά του Ορμούζ
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σειρά συναντήσεων είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες (16.05.2026) στο περιθώριο του Europe Gulf Forum, που φιλοξενείται στο Costa Navarino. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ και τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λάμι.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επικεφαλής του ΔΝΤ συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης στον Κόλπο στην παγκόσμια οικονομία και στον ενεργειακό εφοδιασμό, με έμφαση στις δυνατότητες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αμβλύνει τις συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της. Η κυρία Γκεοργκίεβα συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ταχεία και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Φινλανδίας έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ελλάδα έχει πλέον αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής και λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ και στον Κόλπο. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

yorw
Κριστίν Λαγκάρντ και Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Europe Gulf Forum στο Costa Navarino

yorw

yorw

yorw
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
yorw
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι

yorw

yorw
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ

yorw

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για την παγκόσμια οικονομία και η ανάγκη να αποφευχθούν προηγούμενα που θα περιορίζουν την ελεύθερη διέλευση στα Στενά του Ορμούζ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της ναυτιλίας, συμμετέχει στην αποστολή ASPIDES της ΕΕ και είναι μέρος της πολυεθνικής πρωτοβουλίας, υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Γαλλίας, για τη μεταπολεμική ασφάλεια των Στενών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε εντάσεις για το καλώδιο – Δεν χρειάζεται άδεια για να προχωρήσει το έργο»
«Καταρχάς, επειδή είπε ο κύριος Σαμαράς ότι 100 χρόνια η επιστροφή των οστών του Σαμουήλ αποτελεί τον πόθο των Βουλγάρων. Να πούμε ότι τα οστά ανακαλύφθηκαν το 1965»
Παύλος Μαρινάκης
Νέο χτύπημα Σαμαρά κατά της ΝΔ, ανήμερα των γενεθλίων της - «Τους πήρε το ποτάμι, αυτή τη φορά δεν μπορούν να το μπαζώσουν»
Η καυστική συζήτηση με τον Νίκο Τσούτσια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη δημιουργία νέου κόμματος, την ακρίβεια και το «μπάζωμα» μετά την παρέμβασή του για την επιστροφή των οστών του τσάρου Σαμουήλ στη Βουλγαρία
Αντώνης Σαμαράς
256
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη» – Η παγκόσμια κρίση να μη γίνει αδιέξοδο για τα ελληνικά νοικοκυριά
Στο τέλος της ανάρτησής του αναφέρθηκε και στα 52 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας «Είμαστε περήφανοι για τις ιδέες, τις αξίες και τη διαδρομή μας που ξεκινούσε σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου του 1974»
Μητσοτάκης, ΝΔ 172