Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Η Ελλάδα συνομιλεί με τους “μεγάλους” παίκτες λένε κυβερνητικές πηγές

Η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

Λίγο πριν αρχίσει ξανά η Σύνοδος Κορυφής (και τελειώσει σε χρόνο dt), κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην καρδιά της Ευρώπης, συνομιλεί με όλους τους μεγάλους “παίκτες” προκειμένου να είναι εποικοδομητική και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Ευρώπης.

Click4more ΕΕ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σε 20 λεπτά για τον προϋπολογισμό του ενός τρισ. ευρώ!

Στη συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο από χθες, όταν φάνηκε ένα αδιέξοδο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Όπως ανέφεραν, η Ελλάδα έχει απλώσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά στους τέσσερις βασικούς πυλώνες (Πολιτική Συνοχής, ΚΑΠ, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Κλιματική Αλλαγή) έτσι ώστε «να μπορούμε να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια».

Οι κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η Ελλάδα θα επαναλάβει πως “δεν γίνεται να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα”, σημειώνοντας πως μια διαφορετική κατανομή στους διάφορους πυλώνες του προϋπολογισμού θα μπορούσε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Το αδιέξοδο και το γεύμα με… νόημα

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, το βράδυ της Πέμπτης (21.02.2020) προέκυψε από το γεγονός ότι οι χώρες που καθαρά συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επέμεναν σε μια μείωση του προϋπολογισμού, στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο από χθες το βράδυ βρίσκεται εν εξελίξει ένας μαραθώνιος διμερών και πολυμερών συναντήσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε το πρωί στη συνάντηση με την ομάδα των χωρών των Φίλων της Συνοχής.

Στη συνέχεια, συμμετείχε στη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόντε, του Βελγίου Σόφι Βίλμες και του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, οι οποίοι συνέχισαν τη συζήτησή σε γεύμα στο εστιατόριο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι νέα διμερή συνάντηση – μετά την πρώτη τους σήμερα τα ξημερώματα – με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πάρα πολύ σημαντική η 8μερής συνάντηση, γιατί αυτή ο ομάδα χωρών που συμμετείχε έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά: είναι ευρωπαϊστές, χώρες της παλιάς Ευρώπης και υπέρ του διαλόγου. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνάντησης αυτής, επικαλέστηκαν τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού: οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι χώρες της ομάδας Φίλοι της Συνοχής μετονομάστηκαν σε Φίλους της Φιλόδοξης Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει και η Ιταλία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Όποιος φοιτητής συμμετέχει σε επιθέσεις όπως αυτή στη Νομική να διαγράφεται»
Επιτέθηκε στην Αριστερά και Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι «στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια»
Ο Παύλος Μαρινάκης 14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακαινισμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας: Το δώρο των μικρών αθλητών της ξιφασκίας και η συνάντηση με τον Νάσο Γκαβέλα
«Η υποστήριξη του αθλητισμού αποτελεί επένδυση σε αθλητικές υποδομές με μεθοδικότητα και με παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιεργάζεται το ξίφος μικρού αθλητή 5
«Καμπανάκι» Χάρη Δούκα μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Η κατανάλωση ενέργειας στην Αθήνα τριπλασιάζεται λόγω τουριστικής κίνησης»
Με μια επιστολή ο Χάρης Δούκας ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τον προγραμματισμό σας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της φετινής θερινής περιόδου
Ο Χάρης Δούκας 1
Φόβοι στη ΝΔ πως η υπόθεση Καραμανλή μπορεί να «τορπιλίσει» την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτείται να είναι προσεκτικοί
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας