Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για σχολεία: Η κυβέρνηση είναι στον κόσμο της – Οι προτάσεις για να μείνουν ανοιχτά

Την άποψη ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνα και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων  μέτρων κρφάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τέττοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της μετάλλαξης Όμικρον τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή.

Πιο συγκεκριμένα ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της παιδείας Νίκος Φίλης σε δήλωση του τόνισε ότι «η Ελλάδα το τελευταίο 7ήμερο είναι 9η χώρα παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της και 3η στην Ευρώπη και τον κόσμο στον αριθμό κρουσμάτων.

Στα “ασφαλή ” σχολεία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας, τους τρεισήμισι μήνες που ήταν ανοιχτά, σημειώθηκαν 100.000 κρούσματα, περισσότερα από τα 80.000 που είχαν υπάρξει τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας. Η κυβέρνηση, στον δικό της εικονικό κόσμο,  πανηγυρίζει γιατί χάρη στην  απαράδεκτη ρύθμιση   του “50%+1, έκλεισε μόνο το 0,2% των τμημάτων».

Αναφερόμενος στο θέμα της ιχνηλάτησης επισημαίνει ότι «πρακτικά έχει εγκαταλειφθεί, αφού το τελευταίο 7ήμερο,  99, 3 στα 100 κρούσματα χαρακτηρίζονται “ορφανά”, άγνωστης προέλευσης. Τις τελευταίες 7 ημέρες οι μολύνσεις στην ηλικία 0-17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 165%».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι η ανασφάλεια στις οικογένειες εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είναι μεγάλη και προσθέτουν ότι τα σχολεία -παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς- συμμετέχουν στην αλυσίδα εξάπλωσης της νόσου, γι’ αυτό το λόγο ορισμένες χώρες τα έκλεισαν πρόωρα πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Λένε μάλιστα ότι αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον φοιτητικό πληθυσμό, με ρεκόρ μολύνσεων στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα (+541,8%).

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επεσήμανε ακόμα ότι η κοινωνία και η εκπαίδευση βρίσκονται  σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και γι αυτό ζήτησε για πολλοστή φορά τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή Λοιμωξιολόγων και φορέων της εκπαίδευσης, για να συζητηθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων.

– Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.

– Κατάργηση της ρύθμισης “50%+1” νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας  ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας

– Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.

– Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29  παιδιών. Μέτρα  για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.

– Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.

–  Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν.

– Προμήθεια από τους Δήμους και χορήγηση δωρεάν των ειδικών μασκών για την προστασία από την “Ο” σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

– Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

– Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά  στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco μετά  το σκάνδαλο με τη  διαρροή προσωπικών δεδομένων  και την  καταδικαστική απόφαση – κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τα Βορίζια και την οπλοκατοχή στην Κρήτη: «Όταν το θράσος και η εχθροπάθεια δεν έχουν όρια»
«Ο διορισμένος από την Υπουργό Πολιτισμού Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, έκανε μία αποκρουστική ανάρτηση», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Περιστατικό με πυροβολισμούς και αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στα Βορίζια Ηρακλείου
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έριξε «καρφί» για τον Αντώνη Σαμαρά: Εχθροπραξία και μισαλλοδοξία στα εθνικά θέματα είναι καταστροφική
Η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή εκλήφθηκε από πολλούς, ως μια απάντηση με νόημα για όσα του καταλόγισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή 8
Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show και πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης
«Δεν δέχομαι μια τραγωδία να γίνεται reality show, μία τραγωδία να γίνεται πεδίο στείρας κομματικής αντιπαράθεσης για να βγάλει την ουρά της έξω η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη»
Ο Νίκος Ανδρουλακης
7
Σαμαράς: Το ενδεχόμενο νέου κόμματος, η σκληρή επίθεση στον Μητσοτάκη, το «ουδέν σχόλιο» από Μαξίμου και οι «γαλάζιοι» ψίθυροι
Απάντησε και στις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του ο κ. Μητσοτάκης όταν είχε μιλήσει για «πατριώτες της φακής και του καναπέ», σημειώνοντας ότι «αυτά είναι όλα δείγματα αλαζονείας και θεσμικής απρέπειας»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 72