Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πικρή η εμπειρία από εξοπλιστικά προγράμματα – “γίγας” και μίζες

Την ανησυχία τους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη εκφράζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν  οι  προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης της Βουλής.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι «το έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας με το οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει και τον υποτιθέμενο «σχεδιασμό» για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.»

“Πικρή η εμπειρία από εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες”

Πηγές,  της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι καθώς η χώρα έχει πικρή εμπειρία από προηγούμενα εξοπλιστικά προγράμματα-γίγας και τις μίζες που δόθηκαν γι αυτά, η εν εξελίξει διαδικασία πρέπει να “έλθει” στη Βουλή. “Να υπάρξει διακομματικός έλεγχος της οικονομικής παραμέτρου και των πληρωμών για να μη ‘σκάσουν’ ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Διότι στο παρελθόν αγοράζαμε οπλικά συστήματα σαν να πηγαίναμε στο περίπτερο και τα αποτελέσματα τα είδαμε αργότερα”, σημειώνουν.

Αναφερόμενοι στις εξαγγελίες του Κυριακού Μητσοτάκη, οι τομεάρχες άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας τόνισαν ότι “ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε μια παλιότερη περίοδο «πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών, οι εξαγγελίες του από την Θεσσαλονίκη παραπέμπουν ακριβώς στις ίδιες πρακτικές, δηλαδή στην αναγγελία πολυέξοδων εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και το σημαντικότερο, χωρίς αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων”.

click4more: Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξετάζονται – Σήμερα οι τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  για την  ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, και κυρίως οι ανάγκες ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόσθεταν μάλιστα ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση,  είναι η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις και η στήριξη  του ανθρώπινου δυναμικού τους, που επιτελεί επάξια το καθήκον του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

“Υπερβολικά τα 10 δισ. ευρώ”

Το φημολογούμενο συνολικό κόστος των 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ως «πολύ υπερβολικό», ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει «εκ των ων ουκ άνευ» την προϋπόθεση να μην αφαιρεθούν κονδύλια από τα κοινωνικά προγράμματα και, κυρίως, από την Υγεία και την Παιδεία για τις εξοπλιστικές αγορές.

“Στα 4,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης τα εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονταν στα 2 δις, μαζί με τη συντήρηση, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σκιά. Εμείς ξέρουμε τι χρειάζεται η χώρα και, φυσικά, δεν θα το πούμε δημόσια», ανέφερε πριν μερικές μέρες στην Βουλή.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επεσήμαιναν ακόμα ότι «στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά  σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, να γνωρίζουν ότι υπάρχει η επιθυμητή εθνική συμπόρευση πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας. «

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πρωτοφανής επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Σεβαστίδη: «Είστε ψευδολόγος, υβριστής και συκοφάντης»
«Η επιλογή σας να στοχοποιείτε τους συνηγόρους των οικογενειών θυμάτων και εμένα προσωπικά ως συνήγορο που ενοχλεί, δεν είναι δικαστική, αλλά βαθιά καθεστωτική και βρόμικη», αναφέρει η Κωνσταντοπούλου
Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρωτιά για τον «προεδρικό» Λευτέρη Καρχιμάκη - Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για τη νέα Κεντρική Επιτροπή στο ΠΑΣΟΚ
Η προεδρική πλευρά εξασφαλίζει ως φαίνεται εκ νέου τη μερίδα του λέοντος στην Κεντρική Επιτροπή, εκλέγοντας γύρω στα 160 μέλη και ποσοστό γύρω στο 60%
Τρίτη ημέρα εργασιών του 4ου τακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του taekwondo στο Παλαιό Φάληρο, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Νέα πυρά Σαμαρά κατά κυβέρνησης: «Αν φύγουμε από την Κύπρο, θα πρόκειται για εθνικό ευτελισμό»
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τυχόν αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή θα συνιστούσε μήνυμα υποχώρησης απέναντι στην Τουρκία
Αντώνης Σαμαράς
23