Η ακινησία που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να προβληματίζει ιδιαίτερα τα στελέχη της Κουμουνδούρου καθώς θεωρούν ότι εάν το κόμμα τους διατηρηθεί για αρκετό καιρό σε αυτά τα ποσοστά δύσκολα θα μπορεί να ανακάμψει.
Και αυτό γιατί όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν το κόμμα της Κουμουνδούρου να κινείται μεταξύ του 6 και 8%.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο προβληματισμός τους γίνεται μεγαλύτερος από την στιγμή που την συγκεκριμένη στιγμή επικρατεί ηρεμία στο εσωτερικό του κόμματος και όλοι μοιάζουν να είναι στοχοπροσηλωμένοι στο πως θα επικοινωνήσουν τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από την ενασχόληση τους με τα Τέμπη καταθέτουν σχεδόν καθημερινά προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Την ίδια στιγμή δίνουν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία στα ευρήματα της Opinion Poll όπου το 37,3% δηλώνει ότι θα έβλεπε θετικά μια συνεργασία ΠAΣOΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά με το 59.4% να έχει αντίθετη άποψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θετικό είναι το 70,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ που φαίνεται κυριολεκτικά στα δύο, θετικό είναι το 47,8% με αντίθετη άποψη από το 49,6%. Πάντως, το ποσοστό μειώνεται στο 30,5% για όσους θεωρούν ότι είναι ρεαλιστική μια τέτοια προοπτική με το 66,1%.
Ακόμα το 26,4% κρίνει θετικά την πιθανότητα επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, με το 68,4% να την αντιμετωπίζει αρνητικά. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 62,4% το βλέπει θετικά και το 32,1% αρνητικά.
Με δεδομένο πάντως ότι σε σχεδόν ένα μήνα θα διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιθυμούν να υπάρξει ένα κλίμα επανασυσπείρωσης πριν από τις 12 Ιουνίου ενώ επιθυμούν το βασικό τους αφήγημα για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων να αποκτήσει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές.
Το Σαββατοκύριακο πάντως αναμένεται να συγκληθεί η ΚΕ του κόμματος προκειμένου να συζητήσει τα θέματα εκλογής των συνέδρων.
Χθες πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επισημαίνοντας ότι «λίγες μέρες μετά την άθλια επίθεση τραμπούκων στη Νομική Σχολή Αθηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός φοιτητή, σήμερα, άλλη ομάδα επέλεξε να χτυπήσει την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και συγκεκριμένα το κυλικείο της Σχολής των Μηχανολόγων Μηχανικών, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό της ιδιοκτήτριας του κυλικείου.
Η επανάληψη τέτοιου είδους περιστατικού αποδεικνύει την ανικανότητα -αν όχι την υπαιτιότητα- της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εκτός αν μας πει πάλι ο κ. Μητσοτάκης ότι φταίνε οι φοιτητές της Νομικής και του Πολυτεχνείου!
Η άμεση απομάκρυνση του κ. Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι επιβεβλημένη. Τι άλλο πρέπει να συμβεί, άραγε;
Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας πάντως στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανάπτυξη, δίκαιη φορολογία και σύγχρονη Πολιτεία.
«Ο πλουραλισμός της οικονομίας, είναι η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η αντίθεσή μας με ένα σημερινό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, που στηρίζει τα καρτέλ και τα υπερκέρδη τους» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί άλλες προτεραιότητες, που εξυπηρετούν λίγους και όχι όσους δρουν και επιχειρούν».
Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε την πρόταση ώστε από τα «4,7 δισ. άδικα κέρδη των τραπεζών να υπάρξει ειδικό τέλος που θα επιστρέψει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για αποκέντρωση, καινοτομία και πλουραλισμό της παραγωγικής βάσης. Να γυρίσει στην οικονομία. Μιλάμε για ένα δυναμικό σχεδόν 800.000 επιχειρήσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε παράλληλα να σπάσουν τα καρτέλ, οι «εναρμονισμένες πρακτικές και αυτό σημαίνει ισχυροποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Γιατί δεν υπάρχει κανονιστική απόφαση για το όριο κερδών και τη ψαλίδα επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες; Το ίδιο δεν πρέπει να γίνει στην εφοδιαστική αλυσίδα;» διερωτήθηκε.
Μιλώντας για το υπερπλεόνασμα, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι δεν είναι από την αναγκαία φορολόγηση της αισχροκέρδειας και των άδικων υπέρογκων υπερκερδών, αλλά όπως αποκαλύπτει η ΑΑΔΕ τα 7,123 δισ. είναι από αύξηση φόρων σε σχέση με το 2023 και τα 3,575 δισ. είναι από έμμεσους άδικους φόρους.
«Τα 2,62 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αύξηση 16,31% των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με το 2023, δηλαδή πλήττει τις ευάλωτες κυρίως κοινωνικές ομάδες» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και σχολίασε ότι τα επιδόματα είναι παραδοχή αδυναμίας πολιτικής, λέγοντας ότι δείχνουν θα συνεχιστεί το ίδιο λανθασμένο οικονομικό μοντέλο.
Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι «χωρίς ισχυρό ιδιωτικό τομέα δεν θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος».